Dordrecht, Netherlands

PVV-leider Geert Wilders naar vergadering voor raadsleden en bewoners van Sliedrecht over komst asielzoekerscentrum

Geert Wilders gaat op de foto met een Sliedrechter Rijnmond
PVV-leider Geert Wilders zit donderdagavond bij een vergadering van het Sliedrechtse college met raadsleden en bewoners over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Sliedrecht-Noord met plek voor minimaal honderd mensen. "Ik wil bewoners die dat niet willen een hart onder de riem steken."
Dennis Koorevaar | 17 februari 2023 12:00 | Aangepast op 17 februari 2023 12:00
Het college van Sliedrecht wil samen met het COA een asielzoekerscentrum (azc) bouwen in Sliedrecht-Noord, op een plek waar nieuwe woningen moeten komen, maar waarvan de bouw de komende jaren nog niet start.

Wethouder Ton Spek wil er tenminste 100 asielzoekers opvangen om te voldoen aan de wettelijke opvangplicht die het Rijk aan gemeenten heeft opgelegd. Het azc moet minstens 5 jaar openblijven. Het college onderzoekt of er voldoende animo is om er nog eens 150 extra opvangplekken aan toe te voegen, 250 in totaal dus.
'Zorgen wegnemen'
De drukbezochte bijeenkomst is bedoeld voor bewoners en raadsleden om hun zorgen te uiten over het nieuw te vestigen azc. "Dan kunnen we maatregelen nemen om die zorgen weg te nemen en te voorkomen dat ze werkelijkheid worden", zegt Spek, om daaraan toe te voegen: "Het is gebleken dat de opvang van Oekraïners in Sliedrecht ook goed gegaan is."

De wethouder begrijpt wel waarom Wilders naar Sliedrecht is gekomen. De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen eraan. Daarom wil Wilders van zich laten horen, denkt Spek.

Landelijke politiek
Maar eigenlijk heeft Wilders niets te zoeken bij de bijeenkomst. "Als hij de instroom van asielzoekers in Nederland wil beperken, moet hij bij de landelijke politiek zijn."

Wilders zelf vindt dat, ondanks dat de vergadering over een gemeentelijke kwestie gaat, wel dat hij erbij moet zijn. "Ik wil de mensen in Sliedrecht die niet zitten te wachten op een asielzoekerscentrum een hart onder de riem steken." In de vergadering zelf heeft hij zich niet laten horen.
In de raadszaal waren zo'n driehonderd burgers aanwezig met kritische vragen over de sociale veiligheid, de procedure en er was een roep op een referendum over het onderwerp. Ook bewoners uit andere gemeenten waren aanwezig. Veel zorgen waren er over de tijdelijkheid van de AZC en de gevolgen voor de woningbouw en huizenprijzen.

Burgemeester Jan de Vries benadrukte dat het hier om kansrijke asielzoekers gaat en dat het geen instroomlocatie wordt zoals in Ter Apel. Hij vond dat het een respectvolle avond was.

Volgende week dinsdag stemt de gemeenteraad over het voornemen van het Sliedrechts college. Dan wordt duidelijk of het azc er daadwerkelijk komt.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond, reportage volgt later

Lees ook

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

Buurgemeente niet blij, maar Sliedrecht pakt door met azc: 'Wij kunnen dit aan'

De gemeente Sliedrecht staat, ondanks kritiek van 'buurman' Hardinxveld-Giessendam, pal achter de ge...

Onze regio moet nog dit jaar 3 keer zoveel asielzoekers op gaan vangen, Rotterdam nog veel meer

Het aantal asielplekken in de regio Rijnmond moet binnen een jaar flink omhoog. Dat komt door de spr...