Dordrecht, Netherlands

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een nieuw en goed onderkomen te geven in Dordrecht. Het geld hiervoor hoopt hij te vinden door de verkoop van zes stoelen uit de tijd van Napoleon, maar: hij kreeg ze maar niet verkocht. Toch lijkt er nu schot in de zaak te zitten.
Vivian Rutte | 15 december 2022 15:48 | Aangepast op 15 december 2022 15:48
Ranger Rob is een partner van de politie en organisaties die strijden voor dierenwelzijn. In ons land belanden er jaarlijks duizenden exotische dieren op straat. Soms nemen mensen in opwelling een exotisch dier in huis, en blijken er in de praktijk niet voor te kunnen zorgen. Dus moet het dier weg. Een nieuwe wet die het houden van exotische dieren aan banden ligt, zorgt vanaf 2024 waarschijnlijk nog eens voor duizenden extra slangen, alligators en andere exoten die een nieuw thuis nodig hebben. 

Rob strijdt daarom al jaren voor een opvangplek voor exotische dieren in Dordrecht of de nabije omgeving. Hij zegt in een constructief gesprek te zijn met de gemeente. Dat wordt door de gemeente bevestigd. Geld voor de bouw van een opvangcentrum zou dat proces kunnen versnellen. “We hebben nog dertien maanden, dan gaat de wet in”, zegt Rob. De klok tikt dus. Zijn huidige opvangplek moest Rob per 1 december plots verlaten. Al zijn dieren verblijven nu tijdelijk in de woning van zijn moeder Helena. 


En dan de stoelen. Het zestal stoelen is al lang in de familie, en het sterke vermoeden bestaat dat zij uit de tijd van Napoleon komen, en ook nog eens van de hand van een bekende ontwerper zijn. Ze zijn daarom waarschijnlijk een flink bedrag waard. Volgens Rob werken veilinghuizen met elkaar samen om prijzen laag te houden, en krijgt hij ze dus niet verkocht voor hun echte waarde: “Ze proberen me een oor aan te naaien.”


Toch zat hij deze week met de zes stoelen in een auto richting een veilinghuis dat wel wilde meewerken. De stoelen werden gecontroleerd op echtheid, leeftijd en staat. Experts in Amerika moeten nu aan de hand van foto’s vaststellen wat de stoelen daadwerkelijk waard zijn. “Ik heb hier een goed gevoel over. Alles is welkom, maar ik hoop ervoor te krijgen wat de échte waarde is. Alles voor de dieren.” Als de stoelen uiteindelijk verkocht worden, kan Rob met de opbrengst een dierenopvangplek financieren. Of dat gaat lukken, is dus nog even afwachten…


Lees meer over:

Ranger Rob|Dieren|

Lees ook

Zo ziet de nieuwe plek van de exotische dieren van 'Ranger Rob' eruit

Het leven lacht 'Ranger Rob' uit Dordrecht weer tegemoet. Voor zijn exotische dieren heeft hij een m...

Mobiele boerderij brengt dierenplezier naar Dordtse ouderen

Drie geiten, twee schapen, een ezel, twee honden, een alpaca en vijf konijnen. Het is niet dagelijks...

Dieren kinderboederij Kiboe-hoeve veilig aangekomen in buurgemeente Dordrecht

Vorige week was het zo ver. Nadat de trouwe bezoekers van de Kiboe-hoeve nog één keer konden knuffel...

Het huis van de 76-jarige Helena is veranderd in een beestenbende

Vanaf de straat is het goed te zien: achter het raam van de zolderkamer roetsjt een woestijnvos van ...

Rob denkt dat deze stoelen een fortuin waard zijn, maar hij kan ze niet verkopen

Zes deftige houten stoelen uit de tijd van Napoleon. ‘Ranger Rob’ heeft niet alleen slangen, poolvos...

Deze alpaca’s lopen rond door de wijk; ‘Krijg er nog kippenvel van’

Op zijn klompen en met de alpaca’s aan de touw in zijn hand, loopt Bas Kooij door heel Hendrik-Ido-A...