Dordrecht, Netherlands

RTV Dordrecht blikt terug op 2022

Er is het afgelopen jaar weer veel gebeurd op nieuwsgebied in Dordrecht (en omgeving). Traditie getrouw blikken ook wij terug op de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen 12 maanden met een jaaroverzicht.
Marjolein Vos | 27 december 2022 13:02 | Aangepast op 27 december 2022 13:02
In totaal maakten wij bijna 1200 videoreportages over tal van onderwerpen. Het varieerde van hard en heftig nieuws tot grappige en luchtige onderwerpen. Een mix daarvan wordt uitgezonden in het jaaroverzicht, dat op Oudjaarsdag te zien is op TV Dordrecht. Nieuw dit jaar is dat we vanaf dinsdag 27 december tot en met 6 januari iedere dag een item uit het overzicht uitlichten in het TV Dordrecht Nieuws. Om te beginnen met de ophef over de waterbushalte Hooikade.

In januari werd duidelijk dat exploitant Blue Amigo in de winterperiode de pont niet meer zou laten varen tussen de halte Hooikade in Dordrecht en het Veerplein in Zwijndrecht. Tot grote ontevredenheid van reizigers en omwonenden. Zij kamen in actie: een petitie opgesteld werd opgesteld, die ruim 6500 keer werd ondertekend. "De veerverbinding moet zo snel mogelijk weer hersteld worden," vertelde Jos Hubens voor onze camera.

De wijzigingen in de dienstregeling zijn een resultaat van de onderhandelingen met de nieuwe uitbater en de provincie en regio, gaf wethouder Jos Huizinga van Zwijndrecht aan. "Je hebt bij een nieuwe aanbesteding te maken met een aantal keuzes. Ik kan mij best voorstellen dat dat bij een aantal mensen een hoop emoties opwekt."

'Dus nog maar een keer om de tafel?', is dan de vraag. Wethouder Rik van der Linden: "We hebben regelmatig een gesprek met Blue Amigo over hoe het gaat. We zijn het eens dat de communicatie beter moet. En ook de provincie wil dat er zoveel mogelijk OV voor zoveel mogelijk mensen blijft." Huizinga vult aan: "Je hebt ook met een economische afweging te maken. We wilden heel graag de waterbus in stand houden. En wat niemand zich realiseert, is dat de eerste aanbesteding is mislukt."
Het laten zoals het was, was ook geen optie volgens wethouder Van der Linden. "Bij een nieuwe concessie heb je te maken met nieuwe afspraken over hoe je het wilt. Sommige veranderingen zijn heel goed, maar deze verandering wordt zeker opnieuw bekeken."


Blue Amigo liet in augustus weten dat er gemiddeld maar drie mensen gebruik maken van de connectie tussen Veerplein en Hooikade. Tijdens evenementen zoals Dordt in Stoom wordt er wel vaker in- en uitgecheckt, maar soms zijn er zelfs nul opvarenden. De cijfers in de pilot houden rekening met de coronapandemie. Hubens vindt echter dat er de tijd genomen moet worden: “In corona is alles stilgevallen en alles komt heel langzaam weer op gang. Als je het nu laat wegvallen, dan komt het nooit meer terug.”

De komende dagen blikken we vaker terug op 2022: woensdag staan we stil bij de oorlog in Oekraïne en de Dordtenaren die in actie kwamen voor de vluchtelingen. Het RTV Dordrecht Jaaroverzicht is te zien op 31 december op TV Dordrecht en ons YouTube-kanaal.

Lees meer over:

Hooikade|Jaaroverzicht|Waterbus|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Wat als de waterbus niet meer kan opladen? Johan heeft wel een idee

Sinds vorige zomer is een deel van de vloot van de Waterbus elektrisch. Maar met een vol stroomnet l...

Oud en Nieuw op TV Dordrecht

Op oud- en nieuwjaarsdag blikken we op TV Dordrecht terug op 2023, met een uitgebreid jaaroverzicht ...

Waterbus wint Dutch Design Award

De nieuwe Waterbus is in de prijzen gevallen. Het ontwerp dat officieel de Damen Waterbus 2907 E3 he...

GL en VVD: waterbus onbereikbaar voor rolstoelers door steile loopplank

GroenLinks en de VVD willen dat de waterbussen zo snel mogelijk toegankelijk gemaakt worden voor rol...

Waterbus stopt weer aan de Hooikade

Goed nieuws voor reizigers: vanaf 2 oktober wordt de halte Hooikade weer opgenomen in de (winter) di...

Nieuwe dienstregeling waterbus met oude schepen: ‘We hebben nog even nodig’

Ze hadden al een week moeten varen: de nieuwe elektrische waterbussen van Aqualiner. Maar toch heeft...