Dordrecht, Netherlands

Slaapschip voor 52 vluchtelingen in Papendrecht

De Industrieweg in Papendrecht Google Maps
Papendrecht opent vanaf 21 november een crisisopvang voor vluchtelingen. Omwonenden en enkele bedrijven aan de Industrieweg zijn geïnformeerd over het besluit.
Marie Frenay | 15 november 2022 17:00 | Aangepast op 15 november 2022 15:37
Binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is Papendrecht de vijfde gemeente die een crisisnoodopvanglocatie opzet. Eerder openden de gemeenten Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Sliedrecht en Hoeksche Waard al een dergelijke opvang.

De vluchtelingen worden straks opgevangen in een boot aan een kade van de Industrieweg. Het is niet de eerste keer dat een schip wordt ingezet als tijdelijke woonruimte voor asielzoekers. Eerder dit jaar werden Oekraïense vluchtelingen ook opgevangen in een schip in Dordrecht en in Zwijndrecht.

Opdracht van het Rijk
De crisisopvang in Papendrecht is in opdracht van het Rijk opgezet en wordt ook door het Rijk betaald, geeft de gemeente Papendrecht aan. De boot wordt maximaal zes maanden gebruikt als opvanglocatie en kan 52 vluchtelingen huisvesten.

"Nederland kampt nog steeds met een crisis als het gaat om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Dat heeft grote gevolgen voor alle betrokkenen. Om die reden nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een tijdelijke crisisnoodopvanglocatie op dit schip”, geeft de gemeente aan in een persbericht.

Kleine aanpassingen
De kade waar de vluchtelingen zullen verblijven, wordt normaal gesproken gebruikt door het bedrijf GKN Fokker. Het bedrijf gebruikt de kade om vliegtuigonderdelen over het water te vervoeren naar klanten. Door de komst van de opvanglocatie, moeten zij de komende tijd hun logistiek aanpassen, maar dat vindt Dennis Laven financieel directeur van GKN Fokker geen probleem. “De opvang van vluchtelingen is een belangrijk thema en GKN Fokker is vanzelfsprekend bereid hier onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in te nemen en de gemeente Papendrecht te ondersteunen bij het inrichten van deze opvang”, zegt hij hierover.

Ook de gemeente is blij met deze samenwerking: “Het laat ook zien hoe overheid en bedrijfsleven op dit thema prima kunnen samenwerken om resultaat te bereiken."

Lees ook

Henri (66) wordt gebeten door besmette vleermuis: 'Raak ze nooit aan'

Tijdens een werkdag als vrijwilliger bij het Dordtse dierenzorgcentrum Louterbloemen, krijgt Henri S...

Lijnbus en politieauto botsen in Alblasserdam

Een lijnbus is dinsdagochtend op een politieauto gebotst in Alblasserdam. Het ongeluk gebeurde rond ...

Kapotte ruit en zwartgeblakerde gevel na explosie

Bij een huis aan de Beinemastraat in de Dordtse wijk De Staart is in de nacht van maandag op dinsdag...

Dure fiets en iPhone buitgemaakt bij straatroof: halfjaar cel voor dader (29)

Een Zwijndrechter die in maart in zijn geboorte- en woonplaats een straatroof pleegde, moet van de r...

Waarop wel en niet bezuinigen? Inwoners denken mee over financiële keuzes Sliedrecht

Nederlandse gemeenten krijgen vanaf volgend jaar minder geld van het Rijk en dus moet er flink bezui...

Auto te water, maar bestuurder ontbreekt

Aan de Wilgenweg in Groot-Ammers is maandagmiddag een auto in het water aangetroffen. In het voertui...