Dordrecht, Netherlands

Sliedrechtse kappersdochter doet oproep aan Rutte: 'Wij willen een blij gezin'

Willem den Bleker en zijn dochter MerweTV
‘De koek is op’, dat signaal horen we de afgelopen week steeds meer. Niet alleen voor de horeca en de cultuursector, maar volgens Willem den Bleker, eigenaar van Haarmode Willem in Sliedrecht, geldt dat ook voor de kappers en andere ondernemers. “Al onze centjes zijn op. Vandaar de noodkreet.” Hij deed bij onze mediapartners MerweRTV en RTV Papendrecht zijn verhaal.
Dennis Koorevaar | 24 januari 2022 10:22 | Aangepast op 24 januari 2022 10:22
Willem is werkzaam sinds 1998, en heeft in de Drechtsteden meerdere zaken, waaronder Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. “Met superlieve collega’s die allemaal hun stinkende best doen,” vertelt Willem.

Zijn jongste dochter, Babette, heeft een mail gestuurd naar de omroepen. “Ik wil dat iedereen weet dat het heel erg is en dat er echt iets moet veranderen. Het doet pijn om te zien wat er gebeurt. We moeten nu zorgen dat er voor mijn vader, maar eigenlijk voor alle kappers, meer steun moet komen.” Babette vertelt dat haar vader wel steun krijgt, maar dat is volgens haar niet genoeg. En dus besloot zij aan de bel te trekken.
'Positief denken'
“Tijdens de eerste lockdown had ik nog het idee dat het wel goed zou komen,” gaat Willem verder. “Zeker met een gezond bedrijf, en nog wat spaargeld achter de hand. Dan nog schrik je wel van wat er gebeurt. Positief denken. Zo zitten we in elkaar.” Toen de mogelijkheid ervoor was vroeg hij steun aan bij de overheid. Daarna kwam de volgende lockdown, die volgens Willem heel lang duurde. “Van andere ondernemers hoorde ik: ‘Willem, dat gaat niet lang goed zo!’. Ik vroeg mij af waar dat dan aan zou liggen. Vervolgens moest ik aan mijn pensioenpotje komen, want anders zou ik het niet redden.” Niet snel daarna volgden ook Willem zijn spaargeld
Bij de derde en laatste lockdown kreeg ook Willem het benauwd. “Moet ik nog verder de schuld in? Met alle gevolgen van dien. Thuis gaat het natuurlijk ook alleen maar over narigheid.”

'We zijn aan het verzuipen'
De Sliedrechtse kapper is creatief en geeft het niet zomaar op. Een vriend van hem kocht een huisje, waar hij dan tegen een vergoeding wat kon klussen. “Ik ben best handig, dus dat kwam wel goed. Daarna kon ik weer wat salarissen betalen. Zo ver is het nu. Het water staat ons niet meer aan de lippen, maar we zijn aan het verzuipen.”
Willem geeft aan dat minister-president Mark Rutte aan het begin van de coronacrisis zou hebben geroepen dat er geen ontslagen zouden hoeven vallen. “Ik denk dat de werkelijkheid heel anders in elkaar steekt. Er wordt geroepen: ‘We moeten dit met elkaar doen!’ Maar hoe dan? Al mijn vaste lasten gaan door en ik ben hierna nog wel jaren aan het betalen.” Mede daarom heeft Den Bleker zijn tarieven omhoog gegooid. “Dus ook de consument is hier de dupe van.”

De kapper wordt regelmatig op straat aangesproken met de vraag hoe het met hem gaat. Hij weet dan niet wat hij moet antwoorden. “Mensen zeggen: ‘Je krijgt toch steun’, ‘Het gaat goed, kom op!’. Maar als ik dan vertel hoe het zit, dan schrikken de mensen.”

De tegemoetkoming staat op 30%, vertelt Willem. “Stel dat ik dan een ton aan onkosten heb, moet ik 70.000 euro zelf ophoesten. Na vijf, zes maanden is dat een keer op.”
Willem heeft wel een idee hoe het kabinet de ondernemers tegemoet zou kunnen komen. “Kijk met terugwerkende kracht naar de mogelijkheden om het voor ons weer leuk te maken. Het personeel had bijvoorbeeld geparkeerd kunnen worden bij het UWV. Had voor huurbazen een potje beschikbaar gemaakt. Dan hadden we allemaal verder kunnen gaan waar we gestopt waren.

Oproep
“We zijn al twee jaar braaf, maar voor ons is de koek op!” Babette doet tot slot een oproep aan de minister-president: “Beste meneer Rutte, kom eens een kopje koffie drinken. Zodat u kunt luisteren naar het verhaal van mijn vader. Hopelijk heeft u daar dan een oplossing voor. Want wij willen weer een blij gezin. Dit is niet oke, en wij hebben hier veel last van. Niet alleen wij, maar alle ondernemers.”
Bron: Dit artikel is afkomstig van MerweTV / RTV Papendrecht

Lees meer over:

Papendrecht|Kapper|Sliedrecht|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

SGP kritisch over mogelijke plaatsing windmolens bij Papendrecht

De SGP-fractie in de gemeenteraad heeft een aantal vragen gesteld aan het Papendrechtse college over...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Oorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Papendrechtse school

Het oorlogsmonument bij de begraafplaats in Papendrecht is woensdagmorgen overgedragen aan de leerli...

Open Dag egelopvang Papendrecht: ‘Er komen steeds meer egels binnen’

Bezoekers konden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in de werkruimtes van de egelopvang in Papendre...

BSO-locaties Fit-Kidz moeten drie maanden dicht na overtredingen

De gemeente Papendrecht sluit tijdelijk twee buitenschoolse opvanglocaties (BSO) van Fit-Kidz, vanw...