Dordrecht, Netherlands

Smart Campus Leerpark ontvangt 9 miljoen euro uit Nationaal Groeifonds

SCALE (Smart Campus Leerpark) krijgt 9 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Met dat bedrag wordt een programma opgezet om meer vakmensen op te leiden voor de energietransitie. Momenteel zijn er namelijk te weinig vakmensen om grote stappen te kunnen zetten.
Dennis Koorevaar | Marie Frenay | 14 juni 2023 08:30 | Aangepast op 13 juni 2023 17:09
Nederland heeft ambitieuze plannen wanneer het aankomt op de energietransitie en dat geldt dus ook voor de Drechtsteden. Zo wil de gemeente Dordrecht in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat de gemeente over 27 jaar alleen nog maar gebruikmaakt van duurzaam opgewekte energie. Denk dan aan waterstof bijvoorbeeld.

Bekijk hieronder de videoreportage!
Er zijn alleen wel vakmensen nodig om deze plannen uit te kunnen voeren en daar is juist een gebrek aan, meldt de managing director van de Duurzaamheidsfabriek. Om dat tekort aan expertise op te lossen heeft de regio, vanuit SCALE (Smart Campus Leerpark), op 17 april een aanvraag gedaan voor een bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Dat bedrag, 9 miljoen euro, is vrijdag toegekend.

“We staan in de regio voor een zeer grote opgave als het gaat om de energietransitie. Het gebrek aan vakmensen is daarbij een serieuze uitdaging, maar deze samenwerking gaat ons helpen om onze slagkracht te vergroten waar het gaat om innovatie en menselijk kapitaal”, vertelt wethouder Chris van Benschop.

Nationaal Groeifonds
Het kabinet trekt tussen 2021 en 2025 twintig miljard euro uit voor projecten die zorgen voor economische groei. Het gaat dan wel om projecten die een bijdrage leveren op de lange termijn. Dit jaar wordt er vier miljard uitgetrokken voor innovatieve projecten.

“Met deze steun vanuit de overheid zijn we gezamenlijk in staat om voldoende vakkrachten op te leiden voor de beroepen van nu en morgen. In vier jaar tijd bereiken we door onze gezamenlijke inspanning in de regio 1000 werknemers en studenten, 100 docenten en 500 mkb’ers extra”, zegt Daan Wortel directeur van de Duurzaamheidsfabriek.

SCALE
Op het Leerpark werkt het beroepsonderwijs (mbo en hbo) samen met het bedrijfsleven. Studenten en werknemers worden opgeleid en er wordt samengewerkt op het gebied van innovatie. De gemeente Dordrecht, het Davinci College en verschillende regionale bedrijven werken hier al jarenlang samen.

Lees meer over:

Energietransitie|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Dordrecht klimaatneutraal in 2040: “Iedereen op het eiland van Dordt moet mee”

Het gemeentebestuur heeft in haar ambities opgenomen dat het hele eiland van Dordrecht in 2040 klima...