Dordrecht, Netherlands

Spanning in de lucht: 7TG heeft nog twee weken de tijd om zijn grote liefde te vinden

De klok tikt. De komende twee weken moet het gebeuren. Zolang heeft beroemde visarend 7TG nog om de liefde te vinden tijdens dit broedseizoen. Daarna is het te laat. "Hij maakt steeds grotere rondes door de Biesbosch", zegt boswachter Harm Blom.
Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 23 april 2024 12:50 | Aangepast op 23 april 2024 12:31
In de kantine van Staatsbosbeheer in de Brabantse Biesbosch zucht de boswachter diep. Harm Blom kijkt naar het tv-scherm in de eetuimte en ziet een grote Canadese gans landen op het nest van de visarend. "Ik had gehoopt dat ik dit beeld even niet meer zou zien", zegt Blom. "Gans, je mag broeden. Maar waarom nou uitgerekend op dit nest, denk ik dan."

Met een gans op zijn nest laat de visarend zich niet meer zien. De 12 jaar oude 7TG - de code op de ring om zijn poot - is bang een paar flinke tikken om z'n snavel te krijgen. 7TG werd beroemd toen Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer in 2021 een webcam op zijn nest richtten. Een absolute hit. Letterlijk honderdduizenden mensen over de hele wereld keken mee en juichten voor hun scherm toen zijn nageslacht werd geboren.
Een boommarter is in het nest gekropen en eet de eieren van de gans op Bron: Vogelbescherming Nederland/BeleefdeLente.nl
Zeven jaar op rij verwekte visarend 7TG nakomelingen in Biesbosch, niet ver van Dordrecht. 17 visarendjes in totaal. De laatste twee jaar lukte het niet. Zijn vaste vrouwtje kwam in 2023 niet meer terug. Ze is vermoedelijk omgekomen, denkt Harm Blom. Een flirt met een andere gevederde dame strandde. Ze leken elkaar leuk te vinden, maar tot 'actie' kwam het uiteindelijk niet. Deze vrouwelijke visarend is dit seizoen nog niet gesignaleerd boven de Biesbosch.

En nu is er dus geen vrouwtje in zicht en tot overmaat van ramp nog eens een nest dat wordt 'gekraakt' door een gans. "Ze heeft een grote bek. Het is wel een doorzettertje", zegt Blom over de gans. "Maar het is ook wel een beetje een domme gans. De boommarter komt ons helpen. De laatste week al drie keer. Die vreet haar eieren op."

Is de gans gevlogen, dan sluipt de boommarter het nest in en vreet alle eieren op. In een nest met alleen maar kapotte eierschillen heeft een gans niets te zoeken. Dan is ze weer gevlogen en is het nest weer vrij voor de visarend.
7TG met een paar van zijn nakomelingen op het beroemde nest Bron: Vogelbescherming Nederland/BeleefdeLente.nl
Wanhoop
Toch dringt de tijd. Zo moet het vrouwtje nog een maand of twee broeden op de eieren en dan zitten we al in de zomer. "Je ziet zijn wanhoop", zegt Blom over 7TG. "Hij vliegt steeds grotere rondes. Hij wordt lastig gevallen door zeearenden en probeert de show te stelen. Zo hoopt hij de aandacht te trekken van een andere visarend."

Ook bij de boswachter zelf neemt de spanning toe. "Ik denk er best veel aan en kijk soms zelfs 's nachts naar de camerabeelden. Mijn kinderen lopen thuis te paraderen in visarend-shirts. En ik zeg eerlijk: mijn vrouw kan af en toe het woord 'Biesbosch' niet meer horen", lacht de boswachter. Een grapje. Hij heeft een droombaan, vertelt hij. En thuis gaat het prima.
Visarenden in gelukkigere tijden op het nest Bron: Vogelbescherming Nederland/BeleefdeLente.nl
Toch houdt Harm Blom hoop op een mooie, vruchtbare ontmoeting voor zijn geliefde 7TG. "Het is en blijft natuur. Soms gaat het even net iets minder makkelijk dan je zou wensen. Visarend hebben er veel voor over om in noordelijk Europa tot broeden te komen. Ze zetten door. Het moet de komende weken wel gebeuren, anders heb ik er een hard hoofd in."

Als boswachter kan Blom geen afspraakje regelen en heeft hij ook geen Tinder voor vogels. "Dat kunnen ze heel goed zelf. Zelfs toen het nest een paar jaar geleden uit de boom waaide, kwam het goed. Hij bouwde zelf binnen een paar weken een nieuw nest. Het belangrijkste is dat er gebroed wordt in de Biesbosch en dat ziet er elders goed uit. Maar ik hou hoop. Misschien komt het goed. En anders volgend jaar."

Meest gelezen

Lees ook

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

Zet FC Dordrecht de gedoodverfde kampioen een hak?

Er staat een heerlijke wedstrijd voor FC Dordrecht te wachten. De koploper van de Keuken Kampioen Di...

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...