Dordrecht, Netherlands

Statiegeld op blik: op piekmomenten een plakboel, rommeltje en lange rijen

In de rij in de supermarkt en dan niet om je boodschappen af te rekenen, maar om je lege flessen en blikjes in te leveren. Het komt steeds vaker voor sinds de invoer van de 15 cent statiegeld op blik en dat merkt de klant ook.
Tako Bolt | 25 juli 2023 10:00 | Aangepast op 25 juli 2023 09:54
“In het weekend is het druk en zeker bij de statiegeldautomaat met alle blikjes duurt het tegenwoordig gewoon langer. Als de rij echt te lang is dan neem ik ze gewoon weer mee naar huis”, aldus een klant bij PLUS Valkzicht.

We spreken maandagochtend met de bedrijfsleiders van twee PLUS supermarkten in Dordrecht. Het is rustig en er lijken weinig problemen met de statiegeldautomaten. Toch is dat weleens anders gedurende de week, volgens Joost van den Boogaard van PLUS Valkzicht. “Op drukke momenten zoals zaterdagmiddag staan hier gerust vier tot vijf mensen te wachten totdat ze bij het apparaat kunnen.”

Verder geeft Joost aan dat klanten soms met volle zakken aankomen, waarbij er meerdere blikjes achterblijven die niet worden geaccepteerd door de automaat. De plek rondom de automaat wordt er smerig van en dus wordt de automaat nu twee keer per dag schoongemaakt in plaats van twee keer per week. In totaal worden er ongeveer 50% meer ‘items’ ingeleverd door klanten bij PLUS Valkzicht sinds de invoer van statiegeld op blik op 1 april dit jaar.

Ook Marc Waaijers, bedrijfsleider bij PLUS ’t Lam in Dubbeldam, herkent de problemen met de huidige automaten. We nemen een kijkje aan de achterkant van de automaat en hij legt uit dat vooral blikjes de boosdoener zijn. “Op het moment dat blikjes achterstevoren door het apparaat gaan loopt het vocht op de band die dan plakkerig wordt, waardoor die op den duur stil komt te staan.”

Toch lijkt de noodzaak voor statiegeld op blik daar. Per jaar komen er zo’n 2,5 miljard blikjes op de markt in Nederland. Van dat aantal komen er 150 miljoen blikjes in het milieu terecht. Experts verwachten dat dit aantal met 120 miljoen blikjes zal worden teruggebracht door de invoer van statiegeld.

Marc Waaijers geeft aan dat supermarkten op dit moment aan het kijken zijn naar een oplossing voor het probleem. Zelf doen ze mee met een pilot vanuit PLUS en is er een nieuwe automaat besteld die speciaal gemaakt is voor de blikjes en kleine flesjes. De automaat maakt zelf de blikjes klein en het moet zorgen voor een betere doorstroom.

Toch kan de klant in de tussentijd ook zijn steentje bijdragen volgens Marc. “Het meest ideale zou zijn dat mensen eerst even thuis de blikjes leegmaken en omspoelen onder de kraan. Vervolgens kunnen ze de blikjes hier dan met de opening naar hun toe en met de EAN code omhoog in de automaat stoppen.”

Bekijk hier de reportage:

Meest gelezen

Michelinster voor Huis Van Gijn: ‘We wisten nergens van, hij kwam via de post’

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 4 okt 2024 14:46

Tientallen ouders gedupeerd: moeten op zoek naar nieuwe opvang na Fit-Kidz sluiting

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 2 okt 2024 15:04

Lees ook

Tweede leiding onder Merwede gelegd, aansluiting duurzaam warmtenet Sliedrecht stap dichterbij

Op woensdagochtend werd in Sliedrecht begonnen met de aanleg van een tweede warmteleiding onder de M...

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen bes...

Gemeente Dordrecht nagenoeg de perfecte plek voor elektrisch rijden

Goed nieuws voor alle elektrische autorijders in Dordrecht. De gemeente staat landelijk op plek twee...

Twee slimme bandenpompen in Papendrecht

Op twee locaties in Papendrecht zijn slimme bandenpompen geplaatst. Eén staat op de parkeerplaats va...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Deze week op de deurmat: Energiekrant vol duurzame tips

De Drechtsteden streven ernaar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Om dat te bereiken zijn ...