Dordrecht, Netherlands

Steunwegwijzer staat klaar voor de in systemen ‘verdwaalde’ Dordtenaren

Rob, Sander, Corrie en Casper
Een groep van vier initiatiefnemers staat vanaf vrijdag klaar voor Dordtenaren die verdwaald zijn in de systemen van hulporganisaties. “Wij willen voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd”, vertellen ze.
Emmely Kokshoorn | 12 mei 2022 16:54 | Aangepast op 12 mei 2022 16:54
Casper Langendoen, Corrie van der Kraan, Sander Schreur en Rob van Zelm wilden met hun opgedane ervaringen en professionele kennis uit hun werkverleden een verschil maken voor kwetsbare Dordtenaren. De Steunwegwijzer richt zich dan ook op mensen die een hulpvraag hebben, maar die in verschillende systemen verdwalen. Het gaat om talloze problemen binnen verschillende instanties, bijvoorbeeld binnen de gemeente, scholen of de zorg. "Wij willen voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd en verdwalen in de systemen waarin zij terecht komen", vertelt Sander Schreur.

“Daarnaast proberen we bij deze mensen rust te creëren”, vertelt Casper Langendoen. Wanneer mensen met een vraag komen, probeert de Steunwegwijzer eerst het probleem in kaart te brengen. Hierna gaan ze binnen hun eigen netwerk op zoek naar de juiste weg om de hulpvrager verder te helpen en vervolgens in contact te brengen met de juiste persoon.

Ervaringsdeskundigen
De groep initiatiefnemers is gepensioneerd en alle vier zijn ze ervaringsdeskundigen binnen verschillende instanties. Zo zijn zij werkzaam geweest in de zorg, het bedrijfsleven en bij de justitie. “Het is juist grappig dat we allemaal eigen ervaringen hebben en elkaar kritisch kunnen bevragen hoe we in specifieke gevallen tot de juiste oplossing kunnen komen”, vertelt Rob van Zelm. Daarnaast hebben zij door hun werkverleden een enorm netwerk, die zij dan ook actief zullen inzetten.

‘Wij luisteren wel’
Het is volgens de initiatiefnemers vooral belangrijk dat de mensen zich gehoord voelen. “We proberen ze gerust te stellen. We hebben geen pen en papier. We gaan zitten, proberen mensen hun verhaal te laten vertellen en hopen daarmee een relatie op te bouwen”, vertelt Casper Langendoen. “Laat mensen bij ons komen en hun verhaal vertellen”, vult Corrie van der Kraan aan, “Wij luisteren wel. Dat is uiteindelijk één van onze belangrijkste taken.”

Vanaf vrijdag is de Steunwegwijzer bereikbaar via het nummer 085-0711806 en via info@steunwegwijzerdrechtsteden.nl.

Ook zal vanaf dan alle informatie op www.steunwegwijzerdrechtsteden.nl te vinden zijn.