Dordrecht, Netherlands

Stichting Wezenlijk wint Uitblinker Award van Mensa Fonds

Hüyla Celik neemt de oorkonde van het Mensa Fonds in ontvangst. ©Ineke Stofmeel
De in Dordrecht opgerichte en tegenwoordig in Hendrik-Ido-Ambacht gevestigde stichting Wezenlijk heeft de Uitblinker Award gewonnen bij de 10e Mensa Fonds Awards 2023. Deze uitreiking onderstreept het werk dat de stichting al ruim dertien jaar verzet voor hoogbegaafde mensen.
Trevyn van Houwelingen | 7 augustus 2023 16:37 | Aangepast op 7 augustus 2023 16:37
Hoogbegaafd
Stichting Wezenlijk is in 2010 in Dordrecht opgericht door schrijfster/psycholoog Hüyla Celik om het creatief vermogen van álle mensen met emotionele problemen, onder wie hoogbegaafden met een migratie- of bi-culturele achtergrond, aan te wakkeren en om dit te kanaliseren in de richting van kunst en cultuur. De organisatie doet dit met een internationaal opgezet onderzoek en sluit steeds meer aan bij bestaande initiatieven, zoals de Week van de Hoogbegaafdheid. Dit jaar vierde de stichting haar 12.5 jarig bestaan.

Volgens het Mensa Fonds, dat zicht hard maakt voor hoogbegaafde inwoners van Nederland, draagt Stichting Wezenlijk hiermee bij aan het zichtbaar maken van een verborgen groep hoogbegaafden en de problemen waarmee zij mogelijk kampen, en verdient men daarom de Uitblinker Award van 2023.

Voorbeelden
Bicultureel hoogbegaafden hebben weinig rolmodellen in de Nederlandse samenleving. Velen hebben moeite om zich te bewijzen of zich staande te houden als (potentieel) hoogbegaafde, en strijden tegen dubbele onzichtbaarheid op basis van onzekerheid, taalproblemen en/of (sociaal)culturele achtergrond. Stichting Wezenlijk speelt een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van deze verborgen groep hoogbegaafden en de problemen waar zij tegenaan lopen.

Lees meer over:

stichting|hoogbegaafd|Wezenlijk|

Meest gelezen

Lees ook

Stichting Stolpersteine zoekt financiële steun: “Steentjes gelegd maar verhalen te over”

De stichting Stolpersteine Dordrecht heeft de laatste vergulde kinderkopjes in april van dit jaar al...