Dordrecht, Netherlands

Streefbedrag crowdfunding Dordtse Jazz Sociëtiet behaald

De DJS is een begrip in Dordrecht en populair bij liefhebbers van jazz, blues én wereldmuziek Foto: archief RTV Dordrecht
Sinds 1995 was er bijna niets meer aan het interieur van de Dordtse Jazz Sociëtiet (DJS) veranderd. Hoogste tijd voor een opknapbeurt. Alleen kon de soos die zelf niet volledig bekostigen. Daarom werd er een crowdfundingsactie opgezet. En met succes: er werd gehoopt op een bedrag van 20.000 euro en dat is nu binnen.
Marjolein Vos | 18 december 2023 16:00 | Aangepast op 18 december 2023 15:20
Officieel loopt de actie nog een paar dagen, maar Roel Esseboom, de voorzitter van de DJS, is nu al dik tevreden met de opbrengst. “Ik voel me eigenlijk wel ontspannen. Het was toch wel spannend: lukt het wel, lukt het niet? Het geld hebben we echt wel nodig”, legt hij uit. “We wisten stiekem wel dat we een trouwe aanhang hebben, maar het zijn toch dure tijden. En het blijft de vraag of mensen willen doneren. We hadden wel goede hoop. We hebben gelukkig ook heel veel steun vanuit de media gekregen. En van bevriende muzikanten die vaak bij ons spelen. Zij hebben filmpjes opgenomen, waarin ze opriepen te doneren. En die hebben wij weer gedeeld op onze social media.”

Gemêleerd gezelschap
Bij de Dordtse Jazz Sociëteit vinden niet alleen jazz-muzikanten en liefhebbers elkaar. Er wordt breder geprogrammeerd: er is ook blues en wereldmuziek te horen. Een plek waar dat allemaal samenkomt, is er eigenlijk nergens anders in ons land. “Er zijn wel podia die jazz programmeren. En blues hoor je nog weleens in de kroeg, maar dat is vaak amateurniveau. Wij hebben professionals en internationale bands op het podium.” En dat wordt gewaardeerd, blijkt uit de talloze berichten die zijn achtergelaten op de pagina van de crowdfundingsactie. “Muziekstijlen die je niet overal tegenkomt, het voegt echt iets toe aan wat er is, schrijft een van hen”, vertelt Esseboom. “En: het is heel belangrijk dat er zo’n plek is.”

In november brachten wij een bezoek aan de DJS. Toen vertelde Roel Esseboom over de plannen voor de verbouwing. Bekijk hier onze reportage.

Veel mensen roemen de soos vanwege de goede sfeer en intimiteit. Dat is dan ook het enige wat na de verbouwing overblijft, zegt Esseboom grappend. Met de 20.000 euro die de actie opgeleverd heeft, kunnen alle wensen vervuld worden. “ Alles gaat op de schop. Behalve het herentoilet, daar doen we niets aan. En de keuken, want die hebben we van de zomer al aangepakt.”

Laatste kaarten
Dinsdagavond gaat nog een keer het dak eraf in de oude sociëteit: Peter Beets Trio ft Greg Hutchinson treden op. En er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Bijzonder, want in Trivoli is het stijf uitverkocht. “Dan gaan we woensdag om 08.30 uur beginnen met ontmantelen donderdag start de sloop. Op 2 maart 2024 hopen we feestelijk te kunnen openen”, besluit Esseboom.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Chauffeurs zamelen geld in voor hoger beroep Dordtse trucker

Collega-chauffeurs starten een crowdfundingsactie voor het hoger beroep van Dordtenaar Jan Slotboom....

Deze 'Dordtse dame' heeft een opfrisbeurt nodig

Al sinds 1995 is er bijna niks meer aangepast in de Dordtse Jazz Sociëtiet (DJS). Daarom is de veren...

Kroonluchter blijft schitteren in Dordts Patriciërshuis dankzij crowdfunding

Tot eind van dit jaar was de lamp in bruikleen. Daarna zou de kroonluchter, het middelpunt van de op...

Crowdfunding voor moeder Michel en dochter Anneke na fatale beschieting door 'Lucky' in Zwijndrecht

Op GoFundMe is een crowdfunding opgezet voor de 66-jarige overleden moeder Michel en haar 38-jarige ...

Culturele crowdfundingsactie? Gemeente draagt ook een steentje bij

Dordtse organisaties en makers in de culturele sector kunnen een bijdrage van de gemeente krijgen al...