De tunnel is niet voor niets zo ontworpen. Aan beide kanten zijn er woningen en onder de grond liggen kabels en leidingen. Toch is het, volgens gemeenteraadslid Leo Stolk (Verenigde Senioren Partij), nu écht tijd om in te grijpen. Hij stelde afgelopen dinsdag opnieuw vragen over de tunnel tijdens een vergadering in het Stadskantoor.
Volgens Rik van der Linden (ChristenUnie-SGP) is dit alles wat de gemeente momenteel kan doen om de fietsers hopelijk wat meer gerust te stellen. "Een aanpassing doen is moeilijk zonder dat je de hele constructie aanpast of een heel nieuwe tunnel aanlegt. Dat is natuurlijk hartstikke kostbaar.’’ Een andere optie is de boel afsluiten voor fietsers, maar ook dat wil Van der Linden niet. "Dan zouden we de ingangen zo moeten inrichten dat je er met de fiets echt niet meer door kan, maar dat geldt dan ook voor voetgangers met een kinderwagen."
Testrit
De Fietsersbond Drechtsteden nam
vorige week de proef op de som door zelf de tunnel te trotseren. William Nederpelt bevestigde toen wat veel bewoners al langer zeiden. "Het rooster is spekglad als het geregend heeft. Als je met vaart naar beneden komt, heb je geen seconde om te reageren. Dan lig je gewoon", zei hij. De oplossing volgens Nederpelt: een rooster met betonnen gaten erin. Dat moet voor minder uitglijders zorgen.
Die oplossing komt er niet, maar de roosters krijgen nu wel een '
Bagijnhofbehandeling'. De twee scherpe, blinde bochten zijn de grootste mankementen. Daar trappen fietsers flink op de rem, omdat zij niet kunnen zien wie er aan komt. De roosters, die nodig zijn om regen af te voeren, kunnen door diezelfde regen ook glad worden. En aan dat laatste kan wél iets gedaan worden.
Of het genoeg is om de fietsers een veilige passage te garanderen, moet blijken. De Fietsersbond hoopt in ieder geval dat de gemeente fors gaat investeren in verkeersveiligheid. Nederpelt gaf vorige week aan dat er meer aan de hand is: "Kijk ook verder dan deze tunnel, want elke paar dagen lees je weer over een ander ongeluk."