Dordrecht, Netherlands

Talentcentrum moet jonge regioturnsters naar de top helpen: 'Dit geeft meer rust'

Dordrecht heeft sinds kort een regionaal talentcentrum (RTC) voor jonge turnsters. Dat moet voor talenten uit onze regio een springplank zijn richting het landelijke TeamNL. "Meiden op het hoogste niveau trainen zeven keer per week, daar is heel wat voor nodig", benadrukt trainer Marc Leurs.
Corrado Francke | Ylva Verbeek | 8 maart 2024 12:44 | Aangepast op 8 maart 2024 12:44
Het talentcentrum is als het ware een tussenstap tussen een gymnastiekvereniging, zoals DVO in Dordrecht en O&O in Zwijndrecht, en het landelijke TeamNL. "Of het nu onderwijs is, medische begeleiding of training en fysieke begeleiding, dat zit nu allemaal bij elkaar."

Verschillende voordelen
DVO-hoofdtrainer Leurs, die door de komst van het talentcentrum in dienst is gegaan bij turnbond KNGU, legt uit dat het RTC voor turnsters verschillende voordelen heeft. "Je hebt makkelijker toegang tot bepaalde faciliteiten die ze nodig hebben en dat geeft gewoon heel veel rust, ook bij de ouders die vaak achter de schermen veel werk moeten verrichten." De 13-jarige turnster Elin noemt het ook een vooruitgang, omdat ze via het talentcentrum makkelijker lessen kan missen om zich te richten op de turnsport.

Het RTC is ontstaan uit een samenwerking tussen de turnbond, DVO en de gemeente Dordrecht. "Ik hoop dat we meisjes uit Dordrecht en omstreken, ook verder dan de Drechtsteden, vinden die hier aansluiten om te turnen", zegt Kevin den Uijl, centrumcoördinator en coach namens TeamNL. "Uiteindelijk kunnen ze misschien wel op het wereldpodium staan."

'Next level' training
Dat hoopt ook sportwethouder Marc Merx. "We hebben hier echt veel talenten en verdienen zo'n talentcentrum te hebben met een regionale functie. Dus alle verenigingen in de regio die talentjes hebben en op een gegeven moment gescout worden, kunnen hier 'next level' training krijgen. Misschien zien we die ooit terug op de Olympische Spelen."

De Dordtse Sportboulevard krijgt zodoende een belangrijkere functie in het opleiden van sporttalenten. Ondanks het verlies van de wereldbekertoernooien shorttrack worden er ook in de komende jaren verschillende topsportwedstrijden georganiseerd. Inclusief turntoernooien, is de bedoeling. "We zijn bezig om initiatieven zoals het EK voor junioren en kwalificatiewedstrijden voor het NK en WK naar Dordrecht toe te halen", laat DVO-voorzitter Jelmer Wieringa weten.

Bekijk hieronder de reportage vanuit de Sportboulevard in Dordrecht:

Lees meer over:

topsport|turntalenten|

Meest gelezen

Lees ook

Hoofdrol Dordtse Brigitte Sleeking bij wereldkampioenschap waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters zijn er in geslaagd om de wereldtitel binnen te halen. Daarbij was er ...

Ruud en Jordy ijshockeyen bij de beste club van Nederland: 'Het fysieke spel hoort er wel bij'

Snel op de schaatsen, reactievermogen, hard werken en een techniek waar velen van dromen. Ruud Leeuw...