Dordrecht, Netherlands

Te hoge snelheden in Nieuwe Dordtse Biesbosch een gevaar voor mens en dier

Boswachter Harm Blom op de Van Elzelingenweg RTV Dordrecht
Er wordt te vaak, te hard gereden. En dat is gevaarlijk voor zowel mens als dier. Op de Van Elzelingenweg en de Oude Veerweg in de Nieuwe Dordtse Biesbosch gelden daarom sinds een paar weken andere maximumsnelheden. Zo geldt er op de Van Elzelingenweg een maximum snelheid van 30 kilometer per uur en op de Oude Veerweg een adviessnelheid van 50 kilometer per uur.
Dennis Koorevaar | 6 oktober 2023 13:42 | Aangepast op 6 oktober 2023 13:42
"De gemeente Dordrecht heeft hier bij het verkeersknooppunt met wandelpaden en fietspaden langs de Noorderdiepzone borden geplaatst", vertelt boswachter Harm Blom. "Daarbij wordt er ook door middel van borden gewaarschuwd voor het overstekend wild. Dat is om mensen bewust te maken: let op! Gas eraf. Dat is veiliger voor heel veel dieren, maar vooral voor mensen."

Het gaat voornamelijk om reeën die worden aangereden. De boswachter heeft het over tientallen per jaar. Dat is te veel, vindt hij. "Die aantallen zijn de aantallen die we horen, maar een groot deel daar horen we niks over. Niet alleen reeën maar ook bijvoorbeeld vossen en bevers worden aangereden. Het zijn er minimaal tientallen, maar waarschijnlijk veel meer."

Met de maximumsnelheid die op de Van Elzelingenweg geldt hoopt zowel Staatsbosbeheer als de gemeente dat het aantal aangereden wild flink verminderd. Op de Oude Veerweg geldt een adviessnelheid van 50 kilometer per uur en wordt er met borden gewaarschuwd voor plotseling overstekende dieren.

De boswachter geeft aan dat er op bepaalde tijdstippen voornamelijk dieren worden aangereden. Ook vertelt hij dat er gerust snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur worden gehaald. Juist aan het eind van de dag wanneer mensen vanuit bijvoorbeeld hun werk naar huis gaan en wanneer het in de wintermaanden al donker wordt. "De dieren trekken in de ochtendschemering uit en steken ze de Oude Veerweg over. Het lijkt een soort startbaan en mensen rijden in de schemerperiode helaas te hard."

De boswachter en de gemeente Dordrecht hopen met de borden langs de weg dat het aantal aangereden dieren verminderd en dat automobilisten in het vervolg een stuk oplettender zullen zijn.

Lees meer over:

Biesbosch|fietsverkeer|harm blom|

Meest gelezen

Lees ook

Beleef de Lente van start: Wordt het weer een soap bij de visarend?

Vogelliefhebbers kunnen sinds dit weekend hun hart ophalen: de vogelbescherming heeft een deel van d...

Betoverende sfeer: lichtspoor door de Biesbosch

Ook dit jaar organiseert het Biesboschcentrum een lichtjestocht door het natuurgebied. Op 28, 29 en ...

Dordt en de bever, ondanks schade een goede match? 'Hij hoort bij de Biesbosch'

Hoe ziet de toekomst van de bever in de Biesbosch eruit? Die vraag stond centraal bij een werkbezoek...

Kom tot rust tijdens een stiltewandeling in de Dordtse Biesbosch

Het is eigenlijk nooit helemaal stil om je heen. In een tijd waarin het leven constant in beweging i...

Wandelpaden Noordwaard en Deeneplaatweg weer open na hoog water

Wandelaars kunnen vanaf woensdag weer gebruik maken van de paden in de Noordwaard en de Deeneplaatwe...

Steeds meer vogels overnachten in de Biesbosch

Ruim 62.000 kolganzen, bijna 8000 grauwe ganzen, ruim 3000 brandganzen, 800 toendrarietganzen, 23 kl...