Dordrecht, Netherlands

Te hoge snelheden in Nieuwe Dordtse Biesbosch een gevaar voor mens en dier

Boswachter Harm Blom op de Van Elzelingenweg RTV Dordrecht
Er wordt te vaak, te hard gereden. En dat is gevaarlijk voor zowel mens als dier. Op de Van Elzelingenweg en de Oude Veerweg in de Nieuwe Dordtse Biesbosch gelden daarom sinds een paar weken andere maximumsnelheden. Zo geldt er op de Van Elzelingenweg een maximum snelheid van 30 kilometer per uur en op de Oude Veerweg een adviessnelheid van 50 kilometer per uur.
Dennis Koorevaar | 6 oktober 2023 13:42 | Aangepast op 6 oktober 2023 13:42
"De gemeente Dordrecht heeft hier bij het verkeersknooppunt met wandelpaden en fietspaden langs de Noorderdiepzone borden geplaatst", vertelt boswachter Harm Blom. "Daarbij wordt er ook door middel van borden gewaarschuwd voor het overstekend wild. Dat is om mensen bewust te maken: let op! Gas eraf. Dat is veiliger voor heel veel dieren, maar vooral voor mensen."

Het gaat voornamelijk om reeën die worden aangereden. De boswachter heeft het over tientallen per jaar. Dat is te veel, vindt hij. "Die aantallen zijn de aantallen die we horen, maar een groot deel daar horen we niks over. Niet alleen reeën maar ook bijvoorbeeld vossen en bevers worden aangereden. Het zijn er minimaal tientallen, maar waarschijnlijk veel meer."

Met de maximumsnelheid die op de Van Elzelingenweg geldt hoopt zowel Staatsbosbeheer als de gemeente dat het aantal aangereden wild flink verminderd. Op de Oude Veerweg geldt een adviessnelheid van 50 kilometer per uur en wordt er met borden gewaarschuwd voor plotseling overstekende dieren.

De boswachter geeft aan dat er op bepaalde tijdstippen voornamelijk dieren worden aangereden. Ook vertelt hij dat er gerust snelheden van 80 tot 100 kilometer per uur worden gehaald. Juist aan het eind van de dag wanneer mensen vanuit bijvoorbeeld hun werk naar huis gaan en wanneer het in de wintermaanden al donker wordt. "De dieren trekken in de ochtendschemering uit en steken ze de Oude Veerweg over. Het lijkt een soort startbaan en mensen rijden in de schemerperiode helaas te hard."

De boswachter en de gemeente Dordrecht hopen met de borden langs de weg dat het aantal aangereden dieren verminderd en dat automobilisten in het vervolg een stuk oplettender zullen zijn.

Lees meer over:

Biesbosch|fietsverkeer|harm blom|

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...