Dordrecht, Netherlands

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Twee linie-crossers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog Fragment uit de documentaire 'Zij deden het voor ons' /RTV Dordrecht
Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieuwe Dordtse editie van Theater na de Dam. Een voorstelling die op 4 mei, na dodenherdenking wordt opgevoerd. Dit jaar is er gekozen voor een bijzondere locatie.
Marjolein Vos | 26 februari 2024 11:50 | Aangepast op 26 februari 2024 11:23
De voorstelling wordt namelijk opgevoerd op het Biesbosch MuseumEiland in Werkdam en wel om een bijzondere reden. “De Biesbosch werd na de bevrijding van Noord-Brabant een grensgebied met het nog niet bevrijde Zuid-Holland”, vertelt de organisatie van Theater na de Dam. “Er vonden gevaarlijke overtochten plaats (crossings) om mensen, berichten of medicijnen naar de overzijde te brengen. Gidsen en koeriers waagden hun leven (niet altijd belangeloos) en deze crossings hebben het leven van mensen gered.”

Theater na de Dam wordt opgevoerd door jongeren. De bedoeling is dat zij zelf op zoek gaan naar verhalen van de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van deze verhalen wordt de voorstelling gemaakt. Jongeren die wonen in de regio Dordrecht en Noord-Brabant (omgeving Biesbosch) die houden van spelen of dansen kunnen zich vanaf nu aanmelden om mee te doen. De repetities starten op 2 maart en vinden plaats in de weekenden en in de meivakantie 2024. Het zijn 11 lessen op het Energiehuis in Dordrecht of op de locatie rondom de voorstelling. Deelnemen als speler kost eenmalig 35 euro. De live voorstellingen in de Biesbosch zijn op 4 en 5 mei.
Aanmelden kan via de website van ToBe.Wil je meer weten over de crossings die werden uitgevoerd in de Biesbosch. RTV Dordrecht maakte er in een documentaire over. Die is hieronder te bekijken.

Lees ook

Gesneuvelde soldaten herdacht op Essenhof en in Dubbeldam

Afgelopen zaterdag vonden twee herdenkingen plaats voor gesneuvelde soldaten uit de meidagen van 194...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...

Hoop, vrede en vrijheid centraal tijdens kerkdienst op 4 mei

Ook dit jaar organiseert het Platform Dordtse Kerken een dienst voorafgaande aan de dodenherdenking ...

Dordrecht op 4 en 5 mei: lees hier wat er te doen is

Geheel volgens traditie staat 4 mei weer in het teken van herdenken van onze naasten, familieleden e...