Volgens Venhuizen zijn de druiven tevens van goede kwaliteit. “Het fruit was makkelijk te plukken, de suikers en zuren zijn goed.” Dat houdt in dat het bedrijf weinig hoeft te corrigeren. “Daarnaast hadden we dit jaar weinig last van vogels”, vertelt hij. “De dieren eten vaak al van de druiven, maar dit jaar konden we de oogst beter beschermen.” Ook tijdens het plukken konden ze zich beter weren tegen de vliegende beesten.
Verder plukken
Nog niet alle druiven zijn van hun ranken geplukt; zo’n tien procent hangt nog. De wijngaard laat weten dat het komt, doordat twee soorten nog niet goed zijn. “Dan kunnen we beter nog even wachten met plukken”, zegt Venhuizen. “Ze zijn nog te zuur. De ene kunnen we dit weekend waarschijnlijk plukken en de andere over twee weken.”
Voor wie al benieuwd is naar de Dordtse topdruif van dit jaar, moet nog even wachten. De wijn is pas halverwege volgend jaar klaar. “De geuren zijn in ieder geval al goed, dus dat is positief”.