Dordrecht, Netherlands

TussenTijdTuin brengt wat leven op begraafplaats

Een groeiend, bloeiend en levend eerbetoon; zo beschrijven Geerten Ten Bosch en Marleen Oud de TussenTijdTuin. De bloemrijke tuin is aangelegd op de Algemene Begraafplaats Essenhof om de Dochters van Dordrecht te eren.
Marie Frenay | 27 juni 2022 16:30 | Aangepast op 27 juni 2022 14:34
De TussenTijdTuin valt gelijk op door de explosie aan kleurrijke bloemen op de normaal gesproken grauwe en grijze begraafplaats. “Het leek ons leuk om elke dochter aan een eigen bloem te koppelen. Het is dan echt een levend eerbetoon”, vertelt Marleen Oud, een van de initiatiefnemers van de tuin.

Kunstopdracht
Vrouwelijke kunstenaressen kregen de opdracht om een kunstwerk te maken ter ere van de Dochters van Dordrecht. Met de TussenTijdTuin wonnen Geerten en Marleen de kunstopdracht in 2020. Dordtenaren konden vrouwen voordragen die belangrijk waren geweest voor de stad. In totaal zijn er 120 Dochters gekoppeld aan dit project.

Iedere bloem in de tuin is gekoppeld aan een van die 120 Dochters. Ook de moeder van Geerten heeft een bloemetje gekregen: “Mijn moeder is door een schrijver beschreven als de kleinste reus van Dordrecht, daarom hebben wij de grote Lampionplant aan haar gekoppeld.”

Pluk een bloemetje voor een dierbare
Verderop staat ook nog een pluktuin. De bloemen op dat veld mogen geplukt worden voor een geliefde die op de begraafplaats ligt. Ook hier staan bloemen die horen bij de Dochters van Dordrecht.

Op de site van de TussenTijdTuin en in de tuin zelf staan borden met de namen van de bloemen en de eraan gekoppelde Dochter.

Lees meer over:

TussenTijdTuin|