Dordrecht, Netherlands

Vaccinatielocatie minder lang open; start inenten kinderen

De GGD gaat het vaccineren van volwassenen in Dordrecht afschalen. Vanaf deze week kun je niet meer van 08.00 uur tot 20.00 uur terecht, maar tot 14.00 uur. Op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag wordt er ruimte gemaakt voor het inenten van kinderen tussen de 5 en 11 jaar.
Alexander Eleveld | 24 januari 2022 16:54 | Aangepast op 24 januari 2022 16:54
Het wordt steeds rustiger op de locatie Laan van Europa; steeds minder mensen plannen een prikafspraak in. In tegenstelling tot de testafspraken: daarvoor kun je bijna niet meer terecht in onze regio. “Afgelopen week hebben de GGD’en ruim 950.000 coronatesten afgenomen. Een nieuw weekrecord, laat een woordvoerder van GGD GHOR Nederland weten. “De explosieve groei in testvragen zorgt ervoor dat voor maandag de maximale labcapaciteitvan 150.000 PCR-testenafnames wordt bereikt.Door een limiet in laboratoriumcapaciteit kunnen de GGD’en niet verder opschalen. Later deze week gaan commerciële testaanbieders ook testen afnemen, maar tot die tijd kan het voorkomen dat mensen langer moeten wachten op een test.

Minder prikken, meer testen?De mensen die werkzaam zijn op de priklocatie kunnen niet zomaar worden ingezet op de testlocatie. “Dat heeft ook eigenlijk geen nut,” zegt Marjoke Geluk van de GGD. “Het probleem zit 'm dus niet in de testcapaciteit, maar in de labcapaciteit.” Wel kan het zijn dat mensen die niet meer aan het werk hoeven op de prikposten aan de slag gaan in het landelijk callcenter, waar je naar kunt bellen voor het maken van een testafspraak. Het aantal medewerkers wordt daar de komende tijd opgeschaald naar 7000. Nu zijn er zo'n 5300 mensen werkzaam.
“Het is goed om te zien dat zoveel mensen zich willen laten testen. We vragen begrip en geduld als mensen moeilijk een afspraak kunnen maken,” laat GGD GHOR Nederland weten. “De omikronvariant zorgt voor enorm veel besmettingen en de testbehoefte is ongekend hoog. Rond 11.00 uur maandagochtend is het afsprakennummer als 390.000 keer gebeld. Vorige week op datzelfde tijdstip stond de teller op 80.000.”
GGD GHOR Nederland roept mensen, waarbij het niet direct lukt om een afspraak te plannen, op om zich aan de basisregels te houden: blijf binnen bij klachten, ga in isolatie bij een positieve (zelf)test, houd afstand, was handen en ventileer je huis goed. Veel mensen bellen in de ochtend dus is het advies om het in de middag of avond te bellen. Online kan via coronatest.nl 24 uur per dag een afspraak worden gemaakt. “Kies ook hier een tijdstip waarop minder mensen online zijn, in de avond of heel vroeg in de ochtend.”
Voor het inenten van kinderen tussen de 5 en 11 jaar, wat vanaf woensdag in onze regio gaat beginnen, staan al de nodige afspraken gepland. Een afspraak voor vaccineren kan gemaakt worden via de website van de Rijksoverheid. Sinds vorige week is het ook mogelijk om in Dordrecht je (booster-)vaccin te halen zonder afspraak te maken.Check voor de actuele openingstijden van de locatie op prikkenzonderafspraak.nl.

Lees meer over:

Corona|Vaccinatielocatie|Booster|

Lees ook

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Ook in Dordrecht zet stijging aantal corona-besmettingen door

Het aantal corona-besmettingen is in de afgelopen week flink gestegen. 2292 Dordtenaren kregen een p...

Blij met de boosterprik op tweede kerstdag: 'Een mooi kerstcadeautje'

Geen bezoekje aan de meubelboulevard, dit jaar op tweede kerstdag en ook naar het Kerstcircus zit er...

Ondanks 'groot risico' toch versoepelingen tijdens coronapersconferentie

De cafés, restaurants, bioscopen, theaters en musea mogen vanaf morgen tot 22:00 uur weer open, dat...

Omikron-variant in Nederland dominant, aantal besmettingen in Dordt daalt

Voor het eerst sinds lange tijd hebben minder dan 500 Dordtenaren in een week tijd te horen gekregen...

Burgemeester Kolff blij met versoepelingen in volle breedte: 'We hebben weer lucht en ruimte'

Burgemeester Wouter Kolff is blij dat er geluisterd is naar de oproep van burgemeesters om in het co...