Dordrecht, Netherlands

Vakbonden streekvervoer dreigen vanaf nu iedere week te staken zolang werkgevers niet willen praten over nieuwe cao

Grote kans dat ook deze week het streekvervoer niet rijdt volgens het boekje. © Corrado Francke
FNV en CNV hebben nieuwe stakingen in het streekvervoer aangekondigd, nu de werkgevers niet zijn ingegaan op hun ultimatum. Deze week wordt op woensdag en vrijdag het werk in het hele land neergelegd. De vakbonden dreigen daarna wekelijks meerdere keren te staken totdat de werkgevers weer willen onderhandelen over een nieuwe cao. Inzet zijn een forse loonsverhoging en afspraken over het verlagen van de werkdruk.
Marjolein Vos | 20 februari 2023 13:15 | Aangepast op 20 februari 2023 12:50
Het ultimatum van de vakbonden liep zondag af. De werkgevers, verenigd in de VWOV, hebben de bonden twee dagen geleden al per brief laten weten alleen verder te willen onderhandelen als de bonden hun ultimatum intrekken en ophouden met het dreigen met stakingsacties.

De aangekondigde acties komen twee weken na afloop van de vijfdaagse staking eerder deze maand. Volgens de bonden legde 80 procent van de ingeroosterde chauffeurs toen het werk neer. Regionale buslijnen en het treinverkeer op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen werden getroffen. Er vielen ook bussen in Dordrecht uit. Het ging om buslijnen waarop chauffeurs rijden die onder de cao voor het streekvervoer vallen.

Forse loonsverhoging
De vakbonden zitten wat de looneisen betreft niet op een lijn. FNV wil een cao afspreken voor 1 jaar, waarin het loon vanwege de hoge inflatie met bijna 17 procent wordt verhoogd. Het CNV wil 14 procent, vastgelegd in een cao met een looptijd van 18 maanden. De VWOV biedt 8 procent over een jaar, plus nog eens 3 procent erbij vanaf april volgend jaar.

Beide bonden zijn het wel eens over de te hoge werkdruk. Die is ontstaan door personeelstekorten onregelmatige roosters en krappe rittijden. Volgens de FNV zit 1 op de 5 chauffeurs ziek thuis, waardoor de werkdruk nog verder toeneemt.

Wekelijks meerdere stakingen
Als de twee stakingsdagen van deze week niets opleveren, dan organiseren de bonden naar eigen zeggen wekelijks meerdere stakingsdagen totdat de werkgevers weer om de tafel gaan zitten. Acties zullen 48 uur van tevoren worden aangekondigd, zodat reizigers daar rekening mee kunnen houden.

Er zijn in het streekvervoer ruim 14.000 mensen werkzaam. De vorige cao liep eind vorig jaar af.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Vorige week werd bij Station Dordrecht Centraal actie gevoerd door leden van de FNV en CNV. Buschauffeurs vertelden voor onze camera waarom ze meedoen aan de stakingen en hoe ze denken over collega's die dat niet doen.

Lees meer over:

Streekvervoer|

Lees ook

Dinsdag eerste van 15 stakingsdagen streekvervoer

De vakbonden en werkgevers in het streekvervoer zijn het nog niet eens geworden. Daarom heeft FNV s...

Reizigers opgelet: het streekvervoer staakt woensdag (en vrijdag)

Reizigers met het openbaar vervoer moeten deze woensdag goed opletten of hun bus wel of niet rijdt: ...

Streekvervoer gaat opnieuw staken vanaf maandag

De onderhandelingen over een nieuwe cao hebben niets opgeleverd. En daarom leggen buschauffeurs en t...

Weer stakingen regionaal vervoer aangekondigd

Ze hebben het werk al een paar keer eerder neergelegd, maar medewerkers van het streekvervoer zijn h...