Dordrecht, Netherlands

Van leegstand naar hippe winkels; Voorstraat-West komt op

De langste winkelstraat van Nederland. Zo stond Voorstraat-West bekend, maar door de jaren heen is er een hoop veranderd. Het is een plek geworden waar de Dordtenaren eigenlijk niet meer komen. Toch slaan de ondernemers de handen in een en vieren vrijdag bijna allemaal wel een jubileum. "Het is belangrijk om hierbij stil te staan", zegt Bert Braanker van De Kleister. "We wilden het gebied in het zonnetje zetten. Dat hebben we wel even nodig".
Stephanie Roggekamp | 22 juli 2022 17:04 | Aangepast op 22 juli 2022 17:04
De ondernemers willen eigenlijk hun aandacht vestigen op Voorstraat-West. Braanker: "Er komen hier veel toeristen die een rondje Grote Kerk doen. Zij komen wél onze lokale winkels binnen, maar de Dordtenaar vindt ons nog niet." Dat is eigenlijk niet zonder reden. "Dit stukje van de straat heeft een slechte naam gehad, terwijl het daarvoor nog bekend stond als de langste winkelstraat van Nederland."

In vijftig jaar tijd is er een hoop veranderd in de straat. Er is veel leegstand geweest, maar de laatste jaren komen de kleine lokale winkeltjes op. De Dordtse ondernemer: "Het zijn echte niche-spelers die hier zitten. Dat maakt dit stukje nu zo uniek."

"Het toerisme waar we nu zo trots op zijn, was er tien jaar geleden nog niet", vertelt Braanker. "De stad is daar nu enorm mee aan het groeien." Daarnaast is een winkelpand op dit plekje goedkoper dan bijvoorbeeld naast op de Sarisgang en het Achterom. "Voorstraat-West is een plek waar startende ondernemers beginnen en door kunnen groeien naar een 'nog betere locatie'", aldus Braanker.

Ondanks alle ontwikkelingen is het niet zonder reden dat Vreeken's Zaden al 96 jaar gevestigd is in deze straat. "We hebben door de jaren heen van alles meegemaakt. Zo hadden we een buurtwinkel-functie gehad, maar dat veranderde door de komst van het internet." Volgens hem is het belangrijk dat mensen met orginele komen en meebewegen met de vraag. "Zo kan je als ondernemer blijven bestaan." Hij is daarom blij dat mensen toch, na de coronapandemie, het weer aandurven hun unieke idee uit te werken in een winkel. "Dat is belangrijk voor de stad én voor Voorstraat-West."

De internationaal bekende zadenwinkel trekt per jaar duizende mensen naar Dordt. Dat laat zien wat voor belangrijke functie deze lokale ondernemers hebben in de stad. Toch heeft de gemeente plannen om in de winkelstraat de panden waarop een detailhandel bestemming zit, op te heffen. Dat zal gevolgen hebben voor de ondernemers. Benieuwd wat de ondernemers daarop te zeggen hebben? Bekijk het hier:

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

Internationaal straattheater vermaakt publiek tijdens Dordt Pakt uit

Onder het motto ‘Dordtse ondernemers zetten de bloemetjes buiten’ wordt aanstaande zaterdag 20 april...

Waarom er in december duizenden Amerikaanse toeristen in Dordrecht zijn

Warm gekleed, in groepjes van twintig en fanatiek fotograferend: Dordrecht wordt deze maand overspoe...

“De markt heeft ons veel goed gedaan, dat valt nu een beetje in duigen…”

De plannen om de Dordtse binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers zijn deze dinsdag bekend...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Na jarenlange leegstand eindelijk nieuwe bestemming voor Berckepoort

De afgelopen jaren hebben meerdere initiatiefnemers zich gemeld om nieuw leven in de Berckepoort te ...