“We zijn er al een tijdje mee bezig, maar we zijn nu een maand serieus onderweg en het begint al ergens op te lijken”, vertelt een enthousiaste Tatjana Dekker. Zij is bij Quiet Drechtsteden de kartrekker van het kookboek in wording, waarin lekkere en betaalbare recepten staan. Allemaal aangeleverd door lokale horecabedrijven.
Quiet Drechtsteden is een organisatie die zich inzet voor mensen die in stille armoede leven. Door middel van sponsoren kan de organisatie mensen in de Drechtsteden een gratis product of uitje aanbieden. En dit keer willen ze met het kookboek mensen verder helpen.
“We hebben al zeker zeventig recepten binnengekregen van lokale bedrijven. En daar zitten naast de traditionele tomatensoep en stamppot ook hele bijzondere en lekkere gerechten bij”, vervolgt Dekker. Onder meer Restaurant Post, Zomerlust, La Bohème, Het Wapen van Alblasserdam en Het Magazijn hebben ideeën ingestuurd.
À la carte?
Wat te denken van een bloemkool taco, Oeuf en Cocotte (eieren uit de oven) met kaas, of een visgerecht genaamd ‘Brandade du Morue’. Makkelijker gezegd: witvis met aardappelpuree, knoflook en geraspte kaas.
“De meeste gerechten zijn vanaf vier personen”, legt Dekker uit. “Ze kosten maximaal 2,50 euro per persoon en er worden naast de recepten ook tips gegeven hoe restjes het beste te bewaren zijn of hoe je er de volgende dag weer een lekker lunch van kunt maken.”
Uiteindelijk worden alle recepten gebundeld in het kookboek dat komend najaar het licht moet zien, in een oplage van zo’n vierduizend stuks. “Achthonderd exemplaren geven we gratis weg aan leden van Quiet Drechtsteden, de overige exemplaren hopen we te verkopen aan boekhandels en bedrijven”, besluit Dekker.
Enkele bedrijven hebben al toegezegd het kookboek als kerstpakket te willen weggeven. Ook is Quiet Drechtsteden
nog op zoek naar sponsoren.