Dordrecht, Netherlands

Veel dierencrematoria verhogen kosten onder het mom van gestegen energieprijzen: ‘Het gaat niet meer om de liefde voor dieren’

Archieffoto.
In eerste instantie heeft ze weinig tijd: “Ik moet nu weg om een hond op te halen in Rotterdam. Ja, daar vandaan krijgen we dieren. Dat heeft te maken met de gestegen kosten van andere crematoria. En met de manier waarop wij met onze klanten omgaan”, legt de eigenaresse van Dierencrematorium Drechtsteden, gevestigd in Alblasserdam, uit.
Marjolein Vos | 26 juli 2022 10:04 | Aangepast op 26 juli 2022 10:04
We krijgen er allemaal mee te maken: gestegen energiekosten. De oorlog in Oekraïne en de verstoorde relatie met leverancier Rusland draagt daar in grote mate aan bij. Waar je misschien niet zo snel bij stilstaat, is dat bepaalde branches ook te maken krijgen met die verhoging en daardoor meer vragen voor hun diensten. Bijvoorbeeld de uitvaartbranche.
“Een kuub gas is voor mij van 1,11 naar 1,55 euro gegaan", vertelt Linda Stekkinger van Dierencrematorium Cinta in Nieuwendijk aan Omroep Brabant. “Zelfs de urnen zijn stukken duurder geworden. Ik krijg te horen dat de grondstoffen voor een goede urn schaarser zijn en ook het transport is uiteraard duurder.”

“Wij hebben een vast energiecontract. De prijs van gas gaat bij ons dus niet omhoog.” Ze denkt dan ook dat het alles te maken heeft met de overname van crematoria door grote (investerings-)bedrijven waaronder Evidensia en Anicura. Dat is al gebeurd bij twee crematoria in Rotterdam en die in Numansdorp. “Het kan zomaar 60 euro schelen als je een kat daar of bij ons laat cremeren.”

Navraag bij andere crematoria in de omgeving laat zien dat de prijzen daar zeker gestegen zijn. “We hebben vorig jaar een prijsstijging doorgevoerd”, vertelt een medewerker van Dierencrematorium Rotterdam-Noord. “Ik kan alleen niet met zekerheid zeggen dat het om de stijging van energiekosten gaat. Ik krijg gewoon een nieuwe folder met nieuwe tarieven. De kosten zijn 10 tot 15 % gestegen. Klachten hebben ze nog niet gehad. In het afgelopen jaar is er maar één persoon geweest die geklaagd heeft over de (gestegen) kosten.”

Ook bij Dierencrematorium Het Hoeksche Hof in Numansdorp. Numansdorp hanteren ze sinds januari hogere prijzen, maar ook daar is het niet duidelijk of het met de stijging te maken heeft.

“Hier speelt emotie mee. Je kunt vragen wat je wilt voor een uitvaart, ook bij mensen”, zegt de eigenaresse. En dat steekt haar. “Het gaat niet meer om liefde voor dieren.” Het ergste vindt ze dat mensen een rotgevoel overhouden aan het afscheid. “Mensen weten niet dat ze zelf mogen kiezen waar ze hun dier laten cremeren.” Tegenwoordig is het vaak zo dat dierenartsen een contract hebben met een crematorium, vaak omdat de organisaties dezelfde eigenaar hebben. “Na de crematie schrikken de eigenaren vaak van de hoogte van de factuur. Maar ze willen toch de as van hun overleden diertjes, dus betalen ze.”

Eigenaren van de overleden hond die ze ophaalde in Rotterdam, hebben bewust voor het Huisdieren Crematorium Drechtsteden in Alblasserdam gekozen. En niet alleen voor geld. “Het gaat om persoonlijke aandacht. Mensen mogen hier ook gewoon meerdere keren hun overleden dier bezoeken, dat is geen probleem.” Ze wil zich niet laten leiden door de marktwerking. Maar ook de dierenartsen en assistenten niet in een kwaad daglicht stellen. “Zij kunnen er ook niets aan doen dat ze worden overgenomen.”

Lees ook

Bakkerij Kortweg gedwongen te sluiten: ‘Het is geen mooi verhaal’

Ambachtelijke bakker sinds 1934, staat er op de website. Maar daar komt 90 jaar na de oprichting een...

Ruim een derde aanvragen voor crisisfonds gemeente komt van sportclubs

Maatschappelijke organisaties in Dordrecht kunnen sinds het begin van 2023 via een subsidieregeling ...

Huurwoningen sneller verduurzamen om energiekosten te verlagen

De gemeente Dordrecht en de woningcorporaties Woonbron en Trivire hebben met elkaar afgesproken om a...

Sportboulevard aan zijden draadje door extreme energieprijs: 'Sluiting desastreus'

De Sportboulevard aan de Karel Lotsyweg staat op omvallen nu de energieprijzen door het dak gaan. Al...

Meer letten op de aanbiedingen en de auto vaker laten staan: hoe Dordtenaren omgaan met de prijsstijgingen

Alles wordt duurder. Of het nu over de boodschappen gaat of de benzine- en stookkosten: de prijzen b...