Dordrecht, Netherlands

Veel emotie tijdens eerste dag rechtszaak schietpartij Alblasserdam

Voor het eerst zagen de slachtoffers en nabestaanden in de rechtszaal de man die vorig jaar op zorgboerderij Tro Tardi op dodelijke wijze om zich heen schoot. John S. (39) maakte in de bomvolle rechtbank van Dordrecht een labiele indruk. Schuddend met zijn hoofd zocht hij vaak naar woorden.
RTV Rijnmond | Redactie RTV Dordrecht | 3 april 2023 16:45 | Aangepast op 3 april 2023 16:45
Het meest emotionele moment van de zittingsdag is net voor de lunchpauze. Kordaat stapt John S. op de camerabeelden het terrein van Tro Tardi op richting de paardenbak. Zonder in te houden richt hij met gestrekte arm op medewerker Nathalie. Hij schiet de vrouw op nauwelijks een meter afstand door het hoofd. Ze overlijdt direct.

Zonder ogenschijnlijk stil te staan, schiet hij vervolgens op de 20-jarige bezoekster die ook bij de paarden staat. Zij overleeft gelukkig, maar raakt zwaargewond. "Zij werd geraakt op een erg vervelende plek. Het is een wonder dat ze hier vandaag zit", zegt de rechter. Dan stapt John S. stevig door naar de kantine waar de dan 12-jarige Roan en de 16-jarige Ann-Sofie aan hun boterham zitten.
De beelden maken diepe indruk. Er valt een diepe stilte in de zaal. Je hoort enkel zachtjes snikken. "Hoe keek u naar de beelden", vraagt de rechter even later aan S. "Dat ik mezelf op een afstand dingen zie doen die gebeurd zijn. Die afwijken van de realiteit." Een echt antwoord krijgt de rechter niet

'Heel moeilijk'
Dat John S. drie geliefde mensen – Nathalie, Ann-Sofie en schoenmaker Johan Quist uit Vlissingen – uit het leven heeft weggerukt, blijkt wel uit de massale opkomst in de rechtbank van Dordrecht. Meerdere zalen, live of met een videoverbinding, zitten bomvol. “Het is vreemd dat u de verdachte nog niet heeft gezien. Dat is het ook voor ons als rechtbank, wij hebben hem ook niet gezien.” S. was er namelijk niet bij tijdens de voorbereidende zittingen.

Dan arriveert hij. Kort donker haar. Een zwarte trui met capuchon. Hij zal vaak zoeken naar woorden. Laat lange stiltes vallen, schudt of bibbert met zijn hoofd en praat met gebroken stem. Soms denk je dat hij huilt, maar dat doet hij dan toch niet. Al lijken de emoties hem wel te raken. De rechter vraagt of hij heeft uitgekeken naar vandaag. “Ik…. ik vind dat heel moeilijk”, zegt S. Later zal duidelijk worden dat de inwoner van Oud-Alblas moeite heeft met het tonen van emoties.
John S. wordt verdacht van het ombrengen van drie mensen en het zwaar verwonden van twee bezoekers van Tro Tardi. In de rechtbank horen we een reconstructie. Eerst koopt S. voor 5.000 euro een Glock-pistool. Via een gaysite spreekt hij op 4 mei in Vlissingen af met Johan Quist. Die laat zich voor seksueel plezier vastbinden en blinddoeken en wordt dan door het hoofd geschoten. S. stuurt gruwelijke foto’s van het lichaam op naar zijn ex-vriendin die hij kende uit de tijd dat ze allebei Tro Tardi bezochten. ‘Fuck you!’ schrijft hij erbij op een briefje op het lichaam van Quist, met ook de naam van het meisje.
'Beelden in mijn hoofd'
Dan reist hij af naar Papendrecht, neemt een hotel en wandelt op 6 mei richting de zorgboerderij. Camera’s leggen hem in rustige wandelpas vast. “Argeloos”, noemt de rechter het. Na de schoten bij de paardenbak, stapt de 16-jarige Ann-Sofie de eetruimte uit. Ze denkt dat er buiten op ganzen wordt geschoten. S. schiet haar in het halletje met één kogel dood. Bezoeker Roan wordt geraakt terwijl hij nog aan tafel zit. Hij overleeft wonder boven wonder.
“Door alle stress in mijn hoofd namen de beelden alsmaar toe”, zegt S. in de Dordtse zittingszaal. Hij vertelt soms van een afstand naar zichzelf te kijken en ziet dan hoe hij mensen doodschiet. “Ik ging juist naar de zorgboerderij om mezelf in een veilige omgeving dood te schieten.” De officier van justitie vraagt hem waarom hij dan juist anderen om het leven bracht. Er komt geen echt antwoord op. Weer noemt S. de beelden in zijn hoofd.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft S. onderzocht en komt tot de conclusie dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Bij S. is borderline vastgesteld met agressieproblemen. Hij reageert heftig op de emoties van anderen. “Als mensen leuk tegen u doen, dan fleurt u op. Als iemand u afwijst, dan komt dat keihard binnen”, zegt de officier van justitie. “Wil hij de gunst terugwinnen en wordt hij weer afgewezen, dan komt hij in een neerwaartse spiraal.” John S. reageert met gebogen hoofd. “Dat klopt”, zegt hij.
Tbs
In de zittingszaal horen we ook opnamen van het gesprek dat S. na de schietpartij voert met alarmnummer 112. “U klonk haast vrolijk”, zegt de rechter daarover. S. vertelt aan de telefoniste dat hij mensen heeft gedood, omdat hem jarenlang adequate psychische zorg is geweigerd. ‘Er woedt een storm in mijn hoofd’, mailt hij naar tv-programma RTL Boulevard, ‘het is oorlog’. Het doden van Quist in Vlissingen zou zijn geweest om zijn wapen uit te proberen.

John S. blijkt een getroebleerd verleden te hebben. Hij zou al diverse zelfmoordpogingen hebben ondernomen. “U vlucht weg in fantasieën", zegt de rechter. “Toen u werd gepest op school, kreeg u de fantasie: ik kom naar school met een geweer. Net zoals je in Amerika ziet." Het wordt tijdens de zittingsdag niet duidelijk of de hulpverlening echt tekort is geschoten. Het PBC is wel duidelijk over wat nu het beste is: tbs met dwangverpleging.

Ook op de zorgboerderij is hij boos. Hij is er vijf jaar geleden weggestuurd, omdat hij een ongepaste relatie zou hebben. Maar van een vooropgezet plan om wraak te nemen, is geen sprake, betoogt S.
“Wat wilde u nou toch”, probeert de rechter nog een keer. “Wat had u te zoeken bij Tro Tardi?” Er komt geen antwoord. Hij vat de verwoesting samen. “De ouders van Ann-Sofie zitten hier op de voorste rij. Een kind van zestien jaar.”

Woensdag gaat de zitting verder met de slachtofferverklaringen. Vrijdag is de derde en laatste dag en zal de officier van justitie zijn eis uitspreken en voert de advocaat van John S. zijn verdediging.

Bekijk hier een reportage
van de eerste dag van de rechtszaak, met commentaar van rechtbankverslaggever Maurice Laparlière.

Meest gelezen

Lees ook

Heeft Zwijndrechtse schutter 'Lucky' een geestelijke stoornis? Deskundigen hebben geen idee

Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of moordverdachte Minh V. een geestelijke stoornis heeft....

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...

Nieuw zwembad Alblasserdam wordt gevuld met water en dat duurt maar liefst 2 weken

Sport Centrum Blokweer in Alblasserdam had bijna twee jaar geen zwembad, maar daar komt langzaam ver...

‘Lucky’, die in Zwijndrecht twee vrouwen neerschoot, in mei voor de rechter

De rechtszaak tegen ‘Lucky’, de man die in Zwijndrecht een vrouw doodschoot en daarna weken op de vl...

Proces 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht pas in mei

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Minh V, alias ‘Lucky’, staat gepland voor 15 of ...

Zittingsdag drie ten einde, strafeis bekend en advocaat verdachte aan het woord

De verdachte schoot op 4 mei van het vorig jaar een schoenmaker dood in Vlissingen. Twee dagen later...