Dordrecht, Netherlands

Verkiezingen lijken nog niet te leven tijdens politiek vragenuur in Sterrenburg

Een kleine bijeenkomst dinsdagmorgen in de Tuin van Sterrenburg. Lokale politici gingen daar in gesprek met buurtbewoners in het kader van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Een handvol buurtbewoners kwam opdagen.
Trevyn van Houwelingen | 14 november 2023 16:45 | Aangepast op 14 november 2023 16:45
De matige opkomst bij de door buurtvereniging Sterrenburg doet Samen georganiseerde bijeenkomst zal mede aan het tijdstip van 10:30 op een werkdag gelegen hebben. Toch is er meer aan de hand, de aankomende verkiezingen lijken in Dordrecht niet echt te leven, terwijl de verkiezingen met rappe schreden dichterbij komen.

Zes aanwezige bewoners op een wijk van ruim twintigduizend is geen bemoedigende opkomst. Franciske van Vugt-Roose, aanwezig namens het CDA, merkt ook dat de aandacht voor de landelijke politiek in Den Haag hier in Dordrecht minder leeft. "Het is best zorgwekkend, we zullen ons als politici blijven moeten inspannen en met de mensen in gesprek moeten gaan."

De lokale fractievoorzitter hoopt dan ook dat georganiseerde momenten zoals dinsdagochtend in Sterrenburg een "olievlekwerking" hebben. Zo zouden er van de politica meer van dit soort initiatieven georganiseerd mogen worden. Haar collega Ruby Pichel van Forum voor Democratie dacht daar hetzelfde over, ook zij ziet de waarde van kleinere bijeenkomsten in. Volgens Pichel ligt het probleem van de tanende interesse vooral bij de de kloof tussen Den Haag en de rest van Nederland: "De politiek is volgens mij opgezet om de mensen te dienen, maar lijkt die functie vergeten te zijn. Dat merkt de bevolking nu, en dat zorgt voor een kloof."

Voor het handjevol buurtbewoners dat besloot aan te sluiten was juist het een ideaal scenario, zij konden alle vragen en twijfels aan zes verschillende partijvertegenwoordigers voorleggen. Zo kreeg één van de buurtbewoners van iedere aanwezige partij haarfijn uitgelegd hoe er wordt gedacht over kernenergie als tussenstap in de energietransitie.

De opkomst bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was 73.9%. In Dordrecht werd toen de VVD de grote winnaar met 21.9% van de stemmen. Diezelfde VVD was dinsdagmorgen niet aanwezig, maar veel stemmen in Sterrenburg zijn ze gezien de opkomst waarschijnlijk niet verloren.

Bekijk hieronder een korte reportage over de bijeenkomst in Sterrenburg en de tanende interesse voor landelijke politiek in Dordrecht.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

'Explosie zoals in Rotterdam moet in Dordt zo goed als mogelijk worden voorkomen'

Een dodelijke explosie, zoals op de Schammenkamp in Rotterdam waarvan een drugslab mogelijk de oorza...

Bakkerij Boender neemt winkels Bakkerij Korteweg over

Gestegen huren, energiekosten en lonen zorgde ervoor dat broers DirkJan en Henk Korteweg geen mogeli...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op pad met Ad over een regering met de PVV en Geert Wilders

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat de Nederlandse kiezers massaal op Geert Wilders ...

5 redenen waarom Geert Wilders overal in de regio de winnaar van de verkiezingen werd

Van de grote steden Rotterdam en Dordrecht tot de kleinere landelijke gemeenten in onze regio: overa...

Zaterdag in Studio De Witt: verkiezingen in Dordt, neerlandicus Casper Markesteijn en een heus Book Tok evenement in de bieb

In de radioshow van Ben Corino weer uitgebreid aandacht voor Dordtse zaken. Zo gaat het natuurlijk o...

Dordtse culturele en maatschappelijke organisaties uitgesproken over verkiezingsuitslag

De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen houdt Nederland nog altijd in zijn greep. RTV Dordrecht ...