Dordrecht, Netherlands

‘Vernoem een Dordtse straat naar slavenleider Tula'

Met de excuses voor het slavernijverleden van Nederland die premier Mark Rutte op 19 december jl. aanbood, is het thema actueler dan ooit. Tijd om ook in Dordrecht aandacht aan dit onderwerp te schenken, meent betrokken inwoner en oud-journalist Hans Berrevoets. En dat kan door een straat te vernoemen naar één van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van Curaçao.
Marjolein Vos | 9 januari 2023 13:55 | Aangepast op 9 januari 2023 13:55
Rigaud Tula werd in 2010 benoemd tot nationale held van het eiland. Hij wordt gezien als de drijvende kracht achter de slavenopstand in 1795. Hij motiveerde medeslaven om het werk neer te leggen en bij de eigenaar van de plantage waar zij op werkten voor vrijheid te pleiten. Dat was het begin van de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Onder zijn leiding trokken zo’n 2000 slaven naar het gezag in de hoofdstad.

In Dordrecht herinnert niets aan deze opstand. En dan moet veranderen, vindt Berrevoets. In het Dordtse kerkblad van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) zet hij zijn pleidooi om een straat naar Tula te vernoemen uiteen. “Nederland en Dordrecht kan met het vernoemen van Tula de historie van de stad veelkleuriger maken. Deze nieuwe naamgeving past bj de stad van de eerste vrije Statenvergadering. In het museum Hof van Nederland kan nog steeds worden getekend voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten.De Koning deed dat in 2015 als eerste.” Daarnaast wonen er in Dordrecht ongeveer 3000 inwoners afkomstig van de Antillen, waarbij vooral Curaçao het geboorteland is Antilliaanse Dordtenaren, vervolgt hij.
Bijbelse achtergrond
Tula moest zijn daden met de dood bekopen: een maand na de start van de grote opstand werd hij vermoord door blanke machthebbers. “Zijn actie bleek een eerste stap te zijn voor de emancipatie van de zwarte bevolking. Premier Mark Rutte omschreef op 19 december zijn belangrijke historische rol als een aansporing voor bewustwording en om tot anders denken te komen.
Voor opstand - om te komen tot gelijkwaardige verhoudingen tussen mensen ongeacht kleur of afkomst – bleken Bijbelse argumenten een rol te spelen.”

Er wordt steeds meer bekend over de rol die Dordrecht heeft gespeeld in het koloniaal verleden van Nederland. Het was een van de zogenoemde suikersteden: er was hier een levendige handel in suiker. Het historisch documentatie- en kenniscentrum Augustijnenhof deed en doet onderzoek naar de Dordtse betrokkenheid bij de slavernij. Vanaf 1 juli zal er een expositie zijn over het Dordtse slavernijverleden waarvan Augustijnenhof ruimte heeft bijgehuurd aan Hof 15.

Moderne verbeelding van Tula. Edsel Selberie (ca. 2015).

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Mieneke leeft nog dankzij speciale medicatie tegen kanker

Mieneke van der Meulen heeft een zeldzame vorm van leukemie, chronische myeloïde leukemie (CML). Maa...

Stevige onweersbuien komen er aan, KNMI kondigt code geel aan

Er zijn mogelijk stevige onweersbuien op komst in de regio. Het KNMI waarschuwt mensen om daar reken...

Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht restafval bijna gehalveerd

De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval...

De oudste bieb van ons land blaast 125 kaarsjes uit

Van een etage in een woonhuis, via een oud museum naar multifunctionele nieuwbouw op de Spuiboulevar...

Gezocht: verhalen over Visser’s Poffertjessalon

De een komt er voor een biertje, de ander voor de beroemde bakplaat. Al ruim 90 jaar is het een begr...

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...