Dordrecht, Netherlands

Verpleeghuis De Linde onder verscherpt toezicht geplaatst

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft De Linde onder verscherpt toezicht gesteld. De Linde is een specialistisch verpleeghuis van het Stichting Leger des Heils aan de Bankastraat in Dordrecht. Volgens de IGJ vertoont de zorg die het tehuis biedt ‘tekortkomingen’.
Marjolein Vos | 5 december 2023 09:59 | Aangepast op 5 december 2023 09:59
De kwaliteit en de veiligheid van de zorg is onvoldoende, constateerde de IGJ na een onaangekondigd bezoek in augustus. Zo wordt onder meer het elektronisch patiënten dossier (ECD) niet overzichtelijk bijgehouden. “Hierdoor is informatie niet compleet of lastig te vinden voor de zorgverleners. Ook sluit de deskundigheid van zorgverleners niet goed aan op de zorg die de cliënten nodig hebben”, laat een woordvoerder weten. Het tehuis wordt al langer in de gaten gehouden door de inspectie. In 2019, 2021 en 2022 zijn er ook controles uitgevoerd. “De Linde heeft onvoldoende laten zien om zelf alle verbeteringen door te kunnen voeren. Daarom vindt de inspectie het noodzakelijk de voortgang te blijven volgen.”

Reactie Leger des Heils
Het Leger des Heils erkent dat er problemen zijn. “Wij zijn sinds 2019 aan de slag om de zorgkwaliteit structureel te verbeteren. Door o.a. covid is dit in 2020 onvoldoende van de grond gekomen. Vanaf 2021 zijn we actief gestart met een verbeterplan”, laat de instelling weten als reactie op de aantijgingen van de IGJ.. “N.a.v. interne audits en het IGJ bezoek medio 2022 hebben we onderkend dat op verschillende aspecten het verbeterplan niet toereikend was en grondiger maatregelen noodzakelijk waren. Het vernieuwde verbeterplan heeft tot belangrijke stappen en resultaten geleid. We zijn in dit traject geconfronteerd met aspecten van het verbeterplan die moeilijker oplosbaar waren dan verwacht en die de komende tijd meer inspanning zullen vergen: borgen van voldoende deskundig personeel en een adequaat (nieuw te selecteren) ECD.”

Hoe nu verder?
“Ondanks de bestaande verbeterpunten zien we dat onze deelnemers de zorg op de Linde gelukkig positief ervaren”, zegt de Raad van Bestuur van De Linde. “De komende periode van verscherpt toezicht zullen we als RvB en regiodirectie actief blijven sturen en bewaken dat de ingezette verbeteracties daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Ook onze intern toezichthoudend orgaan volgt dit proces nauwlettend.”

De problemen moeten binnen negen maanden opgelost zijn. “De Linde moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 15 augustus 2024 voldoen aan de normen voor goede zorg. De inspectie houdt dit in de gaten tijdens het verscherpt toezicht. Als het nodig is kan de inspectie verdere maatregelen nemen”, aldus de inspectie.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Opnieuw klachten over Dordtse zorginstelling: 'Dit kan zo niet langer'

Woonzorgcentrum Dubbelmonde in Dordrecht is opnieuw het mikpunt van kritiek. Een 95-jarige vrouw sli...

Zorgdirecteur Dubbelmonde: 'Dingen gaan niet goed, maar dat komt door grote verandering'

Hij wil het niet goedpraten, maar alles heeft een reden. Directeur ouderenzorg Sven de Langen van zo...

VVD pleit voor gebruikersruimte bij Leger des Heils Kromhout/Kasperspad

Er gaat gesproken worden over een gebruikersruimte voor hardnekkig verslaafden in het pand van het L...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...

Leger des Heils opent Warme Kamers weer

Ook deze winter opent het Leger des Heils iedere dag de deuren van ruim honderd buurthuiskamers. Vor...

Opnieuw winteropvang dak- en thuislozen op Halmaheiraplein

Voor het tweede jaar op rij is er een extra winteropvang geopend voor dak- en thuislozen door het Le...