Dordrecht, Netherlands

Versneld opleidingstraject is nog geen oplossing voor personeelstekort

In bijna alle sectoren zijn er personeelstekorten, zoals onder meer het onderwijs. Het Da Vinci College in Dordrecht begint daarom deze week een versneld opleidingstraject voor pedagogisch medewerker en onderwijsassistent.
Dennis Koorevaar | 2 september 2022 12:00 | Aangepast op 2 september 2022 10:56
"Wat je ziet is dat het onderwijs en de kinderopvang steeds dichter bij elkaar komen," vertelt domeinleider Robert Wulffele van het DaVinci College. "Je krijgt scholen waar zowel de kinderopvang als de basisschool onder één dak zitten. Dus we proberen die twee in deze opleiding te combineren."

Volgens de domeinleider is dat dan ook gelukt en startte deze week de opleiding. Het gaat om een traject van anderhalf jaar. Wulffele geeft aan dat het niet per sé bedoeld is voor schoolverlaters, maar meer voor de latere zij-instromers. "Je kunt voor dit traject kiezen als je al wat levenservaring hebt of al een vergelijkbare opleiding gedaan hebt. Het gaat voor een deel om bijscholen."

Werken en leren
Het traject is een BBL-opleiding. Dat betekent dat studenten een dag in de week naar school gaan en de andere vier doordeweekse dagen te vinden zijn in het werkveld. Om die reden is er een samenwerking gezocht met de kinderopvang in Gorinchem en Stichting OVO; Openbaar Verenigd Onderwijs.

Op de vraag of Wulffele hiermee het personeelstekort heeft opgelost antwoord hij lachend: "Oh, wat zou dat heerlijk zijn! Maar dat is helaas niet zo. We beginnen ook maar met vijf studenten." Klein en bescheiden, vindt hij. "Ik denk dat de kans van slagen dan ook groter is dan wanneer je met een groep van 24 start. Het probleem oplossen dat zit er niet in helaas, maar het begin is er."

De opleiding wordt in Gorinchem gegeven, maar kan worden gevolgd door geïntresseerden uit heel de regio.

Lees meer over:

Da Vinci College|

Lees ook

Da Vinci College zamelt 3000 euro in voor scholen in rampgebied Turkije en Syrië

Atakan Cakici en zijn medestudenten van het Da Vinci College hebben ruim 3300 euro ingezameld voor d...

Videosolliciteren moet meer mbo-studenten aan een stage helpen

Het Da Vinci College gaat gebruikmaken van videosolliciteren. Het vinden van een stageplek is nameli...

Talkshow door studenten in duurzaamheidsfabriek: ‘Ik wil ze een stem geven'

Studenten van Da Vinci en Yuverta hebben vrijdag een talkshow gehouden in de duurzaamheidsfabriek. T...