Dordrecht, Netherlands

Via Cultura LIVE: Criminele ondermijning

Criminele ondermijning is een steeds groter wordend probleem. Maar wat kan een gemeente daar eigenlijk tegen doen? Die vraag staat centraal in de nieuwe aflevering van Via Cultura LIVE woensdagavond 15 februari te zien is op TV Dordrecht.
Marjolein Vos | 15 februari 2023 12:05 | Aangepast op 15 februari 2023 11:01
Bij ondermijning maken criminelen gebruik van de bovenwereld: ze krijgen bijvoorbeeld hulp bij het witwassen van geld of de levering van drugs. Talkhost Manal Venhorst gaat in gesprek met burgemeester Wouter Kolff over de bestuurlijke aanpak en de bevoegdheden van burgemeesters bij criminele ondermijning en de samenwerking met andere steden. Ook spreekt zij een medewerker Openbare Orde en Veiligheid van een middelgrote stad uit de regio over de rol van gemeentelijke interventieteams en ondermijnings-BOAs.

En hoe pakt een gemeente illegale prostitutie en mensenhandel aan en hoe herken je dat ? Manal praat met de Politie Rotterdam Rijnmond over de effecten van criminele ondermijning in een wijk. Wat zijn de signalen? Waar kunnen burgers wat melden en hoe herken je een mogelijk drugslab in je wijk?
Via Cultura LIVE
Op donderdagavond wordt Via Cultura LIVE opgenomen. Dat is acht jaar geleden ontstaan, vertelt Ilse Schier. “Het kwam voort uit de behoefte om bottom-up te werken en verhalen en creatieve happenings in de stad zichtbaar te maken. Aanvankelijk was het een nomadisch programma dat vanuit wisselende horecagelegenheden live werd uitgezonden. In de coronaperiode werd dit onmogelijk en ontstond gelukkig de mogelijkheid vanuit de Biesboschhal de uitzendingen te verzorgen.”

Deze vaste locatie is heel goed geweest voor de doorontwikkeling van Via Cultura, volgens Schier. “Er ontstond ruimte voor nieuwe programma’s: Via Cultura Weekendmagazine, Volgspot Drechtstreek, Zoals de Waard is, Via Forza, Via Cultura Zomereditie, Boombox, Bomen op de brug, Via Cultura - Over en uit de wijk! We blijven wekelijks twee uur live uitzendingen maken op de donderdagavond. Op de eerste donderdag in maart over de waterschapsverkiezingen en in april komen we met een uitzending over Fantasyfestivals en steampunk. Daarnaast willen we weer een wekelijks magazine gaan maken, maken we het cultuurprogramma Volgspot Drechtstreek, doen we ‘Bomen op de brug’ waarin Johan Klootwijk met mensen praat over hergebruik van materialen en nemen we iedere week één of twee portretten op in Via Forza.”

Iedere woensdagavond vanaf 18.00 uur is er een nieuwe aflevering van Via Cultura te zien op TV Dordrecht. Het programma wordt ieder uur herhaald. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws over Via Cultura.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura met dichter Casper Markesteijn

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waar presentator Gertjan Kleinpaste in ge...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...

Politie en partners controleren autobedrijven in de regio op strafbare feiten

Agenten hebben elf autobedrijven in Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zw...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura weekeditie

In Via Cultura deze keer aandacht voor Internationale Vrouwendag en het werk van Stichting Philadelp...