Dordrecht, Netherlands

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een heftige en bijzondere wending. De video-analist van FC Dordrecht zat in Marrakesh op een terras toen uit het niets de grond begon te trillen. “Het was best heftig, want je ziet het niet aankomen.”
Corrado Francke | 14 september 2023 10:56 | Aangepast op 14 september 2023 10:56
Als vrijdagavond een minuut stilte wordt gehouden voor de aftrap van FC Dordrecht – Jong FC Utrecht zal Basteleus ongetwijfeld terugdenken aan zijn bijzondere week in Afrika. De Belg werd ingehuurd door het Congolese elftal, dat het zondag opnam tegen Gambia in een kwalificatieduel voor de Afrika Cup.

‘Waren hele lange seconden’
Exact een week eerder zat Basteleus met de keeperstrainer van MVV wat te drinken in Marrakesh toen de grond ongeveer vijftien seconden trilde. “Maar dat waren hele lange seconden”, vertelt hij in de podcast De Plucheplakkers.

Daarna liepen de twee, met de andere terrasgangers, snel naar het midden van de straat. Even later konden ze weer terug, maar toen een naschok volgde wilde Basteleus snel richting het hotel. “Het was een chaos van jewelste, want niemand mocht zijn kamer in.” Die nacht volgde een opmerkelijk tafereel: de hele Congolese voetbalselectie sliep niet in het hotel, maar op matrassen aan het zwembad.

Wat hij om zich heen zag zal Basteleus niet snel vergeten. “Je ziet iedereen voorraden water inkopen, tanken en ik denk dat ik duizenden mensen op straat heb zien slapen.”
Tot de dag van de wedstrijd, zondag, was onduidelijk of het duel tussen Gambia en Congo-Brazzaville doorging. “Pas zondagochtend wisten we dat we konden voetballen.” Het duel werd in Marrakesh gespeeld omdat Gambia geen enkel stadion meer heeft dat aan de internationale standaard voldoet.

Dubbel gevoel
Toch voelde het vreemd om te voetballen in een land waar 48 uur eerder een natuurramp had plaatsgevonden. “Fysiek was iedereen er klaar voor, maar mentaal speelde het wel mee. Ook naar de lokale bevolking heb je toch wel een dubbel gevoel”, aldus Basteleus.

Ook op dinsdag merkte de video-analist nog goed wat er vrijdagavond was gebeurd. “Elke tien minuten hoor ik nog ambulances en politieauto’s, ik heb ook allerlei militaire voertuigen langs zien komen. Er worden ook nog steeds mensen onder het puin gevonden.

Minder belangrijk was de uitslag van de wedstrijd. Congo kwam op een 0-2 voorsprong en leek onderweg richting een ticket voor de Afrika Cup, maar in de slotfase ging het mis. De Gambianen scoorden twee keer – één keer was Feyenoorder Yankuba Minteh trefzeker – en daardoor plaatste niet Congo, maar Gambia zich voor het Afrikaanse toernooi.

Zesde aflevering
Het bijzondere verhaal van Basteleus staat centraal in de zesde aflevering van ‘De Plucheplakkers’, de podcast over FC Dordrecht. Daarnaast praten Arco Bomgaars en Corrado Francke de luisteraar bij over de prestaties van verschillende ‘Schapenkoppen’ in de interlandperiode en blikt het duo vooruit op de wedstrijden tegen Jong FC Utrecht (vrijdag) en TOP Oss (maandag).

Lees meer over:

Aardbeving|FC Dordrecht|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

FC Dordrecht moet tegen Jong AZ genoegen nemen met vierde thuisremise op rij

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan het thuisduel met Jong AZ. Aan de Krommedi...

Zege van FC Dordrecht in Oss niet groots, wel efficiënt: 'Soms moet je ook zo winnen'

Met een nipte zege in Oss speelde FC Dordrecht zich maandagavond het linkerrijtje van de Keuken Kamp...

FC Dordrecht stijgt naar het linkerrijtje na benauwde zege bij TOP Oss

Groots was het niet, vermakelijk evenmin, maar één ding is zeker: FC Dordrecht is na zes wedstrijden...

FC Dordrecht toont karakter met comeback: 'Maar de fouten moeten eruit'

FC Dordrecht schotelde het eigen publiek vrijdagavond opnieuw een wedstrijd met twee gezichten voor....

FC Dordrecht sleept in de slotfase een punt uit het vuur tegen Jong Utrecht

Groter kon het contrast bijna niet zijn. FC Dordrecht zette vrijdagavond voor rust tegen Jong FC Utr...

Drie duels in acht dagen voor FC Dordrecht: 'Altijd fijn om te spelen als je in goede flow zit'

Waar een krappe selectie in de afgelopen jaren regelmatig kopzorgen opleverde voor FC Dordrecht, is ...