Dordrecht, Netherlands

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een heftige en bijzondere wending. De video-analist van FC Dordrecht zat in Marrakesh op een terras toen uit het niets de grond begon te trillen. “Het was best heftig, want je ziet het niet aankomen.”
Corrado Francke | 14 september 2023 10:56 | Aangepast op 14 september 2023 10:56
Als vrijdagavond een minuut stilte wordt gehouden voor de aftrap van FC Dordrecht – Jong FC Utrecht zal Basteleus ongetwijfeld terugdenken aan zijn bijzondere week in Afrika. De Belg werd ingehuurd door het Congolese elftal, dat het zondag opnam tegen Gambia in een kwalificatieduel voor de Afrika Cup.

‘Waren hele lange seconden’
Exact een week eerder zat Basteleus met de keeperstrainer van MVV wat te drinken in Marrakesh toen de grond ongeveer vijftien seconden trilde. “Maar dat waren hele lange seconden”, vertelt hij in de podcast De Plucheplakkers.

Daarna liepen de twee, met de andere terrasgangers, snel naar het midden van de straat. Even later konden ze weer terug, maar toen een naschok volgde wilde Basteleus snel richting het hotel. “Het was een chaos van jewelste, want niemand mocht zijn kamer in.” Die nacht volgde een opmerkelijk tafereel: de hele Congolese voetbalselectie sliep niet in het hotel, maar op matrassen aan het zwembad.

Wat hij om zich heen zag zal Basteleus niet snel vergeten. “Je ziet iedereen voorraden water inkopen, tanken en ik denk dat ik duizenden mensen op straat heb zien slapen.”
Tot de dag van de wedstrijd, zondag, was onduidelijk of het duel tussen Gambia en Congo-Brazzaville doorging. “Pas zondagochtend wisten we dat we konden voetballen.” Het duel werd in Marrakesh gespeeld omdat Gambia geen enkel stadion meer heeft dat aan de internationale standaard voldoet.

Dubbel gevoel
Toch voelde het vreemd om te voetballen in een land waar 48 uur eerder een natuurramp had plaatsgevonden. “Fysiek was iedereen er klaar voor, maar mentaal speelde het wel mee. Ook naar de lokale bevolking heb je toch wel een dubbel gevoel”, aldus Basteleus.

Ook op dinsdag merkte de video-analist nog goed wat er vrijdagavond was gebeurd. “Elke tien minuten hoor ik nog ambulances en politieauto’s, ik heb ook allerlei militaire voertuigen langs zien komen. Er worden ook nog steeds mensen onder het puin gevonden.

Minder belangrijk was de uitslag van de wedstrijd. Congo kwam op een 0-2 voorsprong en leek onderweg richting een ticket voor de Afrika Cup, maar in de slotfase ging het mis. De Gambianen scoorden twee keer – één keer was Feyenoorder Yankuba Minteh trefzeker – en daardoor plaatste niet Congo, maar Gambia zich voor het Afrikaanse toernooi.

Zesde aflevering
Het bijzondere verhaal van Basteleus staat centraal in de zesde aflevering van ‘De Plucheplakkers’, de podcast over FC Dordrecht. Daarnaast praten Arco Bomgaars en Corrado Francke de luisteraar bij over de prestaties van verschillende ‘Schapenkoppen’ in de interlandperiode en blikt het duo vooruit op de wedstrijden tegen Jong FC Utrecht (vrijdag) en TOP Oss (maandag).

Lees meer over:

Aardbeving|FC Dordrecht|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...

Waar eindigt het KKD-sprookje van FC Dordrecht? 'Dit smaakt naar veel meer'

FC Dordrecht blijft comfortabel op de roze wolk zitten en mag dromen van promotie naar de eredivisie...

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de pla...

Minder FC Dordrecht-fans naar NAC na bekladding supporterscafé

Supporters van FC Dordrecht mogen vanavond niet meer met de auto naar het uitduel bij NAC Breda. Die...