Dordrecht, Netherlands

Vijf manieren om je leven (verder) te veganizen

Er zijn verschillende redenen om (deels) veganistisch te gaan eten, maar de voornaamste redenen zijn toch wel je eigen gezondheid en duurzaamheid. Plantaardig diëtist Lobke Faasen weet inmiddels niet anders: "Ik kan mij een voedingspatroon op basis van dierlijke eiwitten niet meer voorstellen." Er zijn volgens haar veel manieren om lekker vegan te eten. 
Wij vroegen haar 5 tips om je dagelijkse eetleven te ‘veganizen’, Maar: "Het is trial and error!"
Alexander Eleveld | 21 juli 2022 14:52 | Aangepast op 21 juli 2022 14:52
We spreken af met Lobke bij Rebel Rebel aan de Houttuinen. Tot nu toe het enige veganistische restaurant in Dordrecht. Zelfs was Lobke 14 jaar toen ze begon met vegetarisch eten: "Beetje in het sentiment van wat zielig voor de dieren. Ik vond mezelf toen heel oud, maar nu denk ik: ik was superjong!" Tijdens het laatste jaar van haar studie Voeding & Diëtiek werd ze gewezen op het boek ‘How Not To Die’ (in het Nederlands: ‘Hoe Overleef Ik’) van Michael Greger. "Toen leerde ik dat het supergezond is om plantaardig te eten," vertelt de veganistische diëtist.
1. "Stap eens af van die cracker met kaas tijdens het ontbijt"

Volgens Lobke is het overstappen op een plantaardig(er) ontbijt een laagdrempelige manier om mee te beginnen. “Dat heb je vaak zelf in de hand. Niet zoals eten met het gezin of lunchen op je werk. Maak eens een lekkere smoothie of gebruik eens sojayoghurt. Een hele makkelijke eerste stap.”

2. "Er is inmiddels een schap van wel zes meter met plantaardige zuivel"

Over plantaardige zuivel gesproken; kies eens iets uit het schap van plantaardige zuivel. Soja, erwten, haver of amandel: genoeg keuze! "Kies vooral iets uit wat je lekker vindt en wat je aanspreekt." Er zitten namelijk grote verschillen tussen de verschillende plantaardige zuivelproducten.

Eerder dit jaar gingen we al ‘veganshoppen’ met Bonusvegan Judith van Willigen. Vegan producten hoeven namelijk helemaal niet meer zo duur te zijn:

3. Niet te veel vegan junkfood
Een vegan lifestyle heeft een gezond imago, maar Lobke ziet wel een opmars van het vegan junkfood. “Waar het vroeger vrij logisch was dat je gezond at, is dat eigenlijk niet meer zo. Daar houd ik mezelf weleens mee bezig. Hoe krijg je mensen zover dat ze puur plantaardig voedsel eten. Niet denken als je aan de vegan Ben & Jerry’s zit dat je dan goed bezig ben"
4. Neem Vitamine B12

Veel veganisten nemen vitamine B12 in. Door plantaardig eten krijg je namelijk niets of nauwelijks binnen van deze vitamine omdat het vooral in dierlijk voedsel zit. Een tekort kan leiden tot bijvoorbeeld vermoeidheid of slechter concentratievermogen. "Dieren in de bio-industrie krijgen tegenwoordig vitamine B12 gesuppleerd. Of je het dan zelf doet of je krijgt het binnen via het dier. Doe het dan zelf, dat is een veel betrouwbaardere manier," vertelt Lobke.
5. Experimenteer eens met 'vleesvervangers'

En dan niet persé de kant en klaar variant, althans niet te vaak, maar koop eens tofu of tempeh vindt Lobke. Toch moet je tofu of tempeh zeker niet kaal eten. "Begin met online een recept zoeken. Google is your friend. Er zijn zoveel recepten, daar staat heus wel een recept tussen die je kunt waarderen. Laat je verassen! Het is echt niet meer een kartonnen burger uit 2002.”
Schijf for Life
Samen met andere diëtisten in Nederland heeft Lobke een plantaardige variant ontwikkeld van de beruchte Schijf van Vijf. Deze werd niet heel enthousiast ontvangen. In bovenstaande reportage vertelt Lobke hier wat meer over.

Lees meer over:

Vegan|