Dordrecht, Netherlands

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Uit onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat er in de gemeente Dordrecht tussen 2020 en 2022 zeventien meldingen van wangedrag door ambtenaren zijn binnengekomen of behandeld. Bij vijftien zaken bleek de aanklacht gegrond. In de rest van de regio Drechtsteden kwamen er meer meldingen binnen, maar het grootste deel daarvan bleek ongefundeerd.
Trevyn van Houwelingen | 28 november 2023 19:30 | Aangepast op 28 november 2023 17:11
Meldingen
Als het gaat om het aantal klachten doet Dordrecht het niet eens heel slecht, vergeleken met de rest van de Drechtsteden. Er kwamen tussen 2020 en 2022 zeventien klachten over ambtenaren binnen bij de gemeente. Van die zeventien bleek er echter bij vijftien zaken ook daadwerkelijk sprake van wangedrag. Zeven maal ging het om ongewenste omgangsvormen, driemaal om misbruik van positie of machtsmisbruik en tweemaal om het lekken of misbruiken van informatie. De laatste drie andere meldingen vallen onder de noemer overig.

Elf keer leidde een melding tot een officiële waarschuwing voor de desbetreffende ambtenaar, drie maal was er sprake van een vaststellingsovereenkomst waarna het contract in samenspraak werd ontbonden. Één ambtenaar verzocht zelf ontslagen te worden, met een andere werknemer is een functioneringsgesprek gevoerd.

De gemeente Dordrecht laat desgevraagd weten niet in te gaan op individuele gevallen. Wel zegt een woordvoerder dat iedere melding er uiteraard één teveel is. Daarom heeft de gemeente, die 1500 werknemers in dienst heeft, net als andere gemeentes duidelijke afspraken als het gaat om integriteit.

Volgens de gemeente wordt er tijdens werkoverleggen en met de inzet van periodieke VOG verklaringen voor bewustzijn gezorgd onder de ambtenaren: “Zo zijn we alert en maken we dit soort zaken bespreekbaar. Mede hierdoor komen deze meldingen aan het licht en kunnen we adequaat reageren.

Drechtsteden
Veruit de meeste meldingen in onze regio kwamen binnen in de gemeente Zwijndrecht. Die gemeente gaf aan de onderzoeksredactie van RTL door 58 meldingen te hebben gehad over haar ambtenaren. Daarvan bleken er na onderzoek uiteindelijk maar vijf ook werkelijk gegrond.

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht liet aan RTL Nieuws weten zeven meldingen te hebben gehad waarvan er geen enkele na verder onderzoek stand hield. In Alblasserdam kwamen elf meldingen binnen van ongewenste omgangsvormen, daarvan is niet bekend of deze daadwerkelijk gefundeerd zijn. Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam hebben laten weten geen meldingen van integriteitsschendingen te hebben ontvangen of behandeld tussen 2020 en 2022.

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Bestelbus over de kop gevlogen op Galileïlaan in Dordrecht

Erik van Krimpen | Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 24 jul 2024 10:58

Lees ook

Boer Gijs uit Ridderkerk hoopt dat blauwtong zijn schapen niet treft

Het blauwtongvirus rukt op in Nederland, het aantal besmettingen onder vee is in minder dan een week...

Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de hu...

Politie bezorgd over levensgevaarlijke situaties door drugslabs in woonwijken

De politie ziet het aantal levensgevaarlijke situaties rond drugslabs toenemen en maakt zich grote z...

Dordtenaar aangehouden wegens frauderen met kinderopvangtoeslag

Op woensdag 24 juli heeft de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst een man uit Dordrecht aangeho...

Man uit Hardinxveld-Giessendam veroordeeld voor anabole steroïden, harddrugs en witwassen

Witwassen en het illegaal bezitten van anabole steroïden en harddrugs. Drie delicten die allemaal op...

Lichaam vermist persoon aangetroffen bij Kop van 't Land

De politie heeft donderdagmiddag in de Nieuwe Merwede het lichaam aangetroffen van een man die sinds...