Dordrecht, Netherlands

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Uit onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws blijkt dat er in de gemeente Dordrecht tussen 2020 en 2022 zeventien meldingen van wangedrag door ambtenaren zijn binnengekomen of behandeld. Bij vijftien zaken bleek de aanklacht gegrond. In de rest van de regio Drechtsteden kwamen er meer meldingen binnen, maar het grootste deel daarvan bleek ongefundeerd.
Trevyn van Houwelingen | 28 november 2023 19:30 | Aangepast op 28 november 2023 17:11
Meldingen
Als het gaat om het aantal klachten doet Dordrecht het niet eens heel slecht, vergeleken met de rest van de Drechtsteden. Er kwamen tussen 2020 en 2022 zeventien klachten over ambtenaren binnen bij de gemeente. Van die zeventien bleek er echter bij vijftien zaken ook daadwerkelijk sprake van wangedrag. Zeven maal ging het om ongewenste omgangsvormen, driemaal om misbruik van positie of machtsmisbruik en tweemaal om het lekken of misbruiken van informatie. De laatste drie andere meldingen vallen onder de noemer overig.

Elf keer leidde een melding tot een officiële waarschuwing voor de desbetreffende ambtenaar, drie maal was er sprake van een vaststellingsovereenkomst waarna het contract in samenspraak werd ontbonden. Één ambtenaar verzocht zelf ontslagen te worden, met een andere werknemer is een functioneringsgesprek gevoerd.

De gemeente Dordrecht laat desgevraagd weten niet in te gaan op individuele gevallen. Wel zegt een woordvoerder dat iedere melding er uiteraard één teveel is. Daarom heeft de gemeente, die 1500 werknemers in dienst heeft, net als andere gemeentes duidelijke afspraken als het gaat om integriteit.

Volgens de gemeente wordt er tijdens werkoverleggen en met de inzet van periodieke VOG verklaringen voor bewustzijn gezorgd onder de ambtenaren: “Zo zijn we alert en maken we dit soort zaken bespreekbaar. Mede hierdoor komen deze meldingen aan het licht en kunnen we adequaat reageren.

Drechtsteden
Veruit de meeste meldingen in onze regio kwamen binnen in de gemeente Zwijndrecht. Die gemeente gaf aan de onderzoeksredactie van RTL door 58 meldingen te hebben gehad over haar ambtenaren. Daarvan bleken er na onderzoek uiteindelijk maar vijf ook werkelijk gegrond.

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht liet aan RTL Nieuws weten zeven meldingen te hebben gehad waarvan er geen enkele na verder onderzoek stand hield. In Alblasserdam kwamen elf meldingen binnen van ongewenste omgangsvormen, daarvan is niet bekend of deze daadwerkelijk gefundeerd zijn. Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam hebben laten weten geen meldingen van integriteitsschendingen te hebben ontvangen of behandeld tussen 2020 en 2022.

Meest gelezen

Lees ook

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Bus botst bij Dordts station tegen digitaal infobord, dat eraf is gehaald

Een bus heeft vrijdag rond het middaguur een digitaal informatiebord bij het centraal station geramd...

Reeks autobranden in Dordt valt op, 'maar lastig om maatregelen te nemen'

De reeks autobranden in Dordrecht heeft dinsdag tot politieke vragen geleid. De VVD wilde graag van ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Kiltunnel twee weekenden tolvrij vanwege afgesloten Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel A29 is komende weekenden in beide richtingen dicht. Dat is nodig vanwege werkza...