Dordrecht, Netherlands

Vos wint terrein: ‘Houd je kippen en konijnen binnen’

Het roofdier wordt op steeds meer plekken in Dordt gespot Foto: Gemeente Dordrecht
De gemeente Dordrecht waarschuwt voor de vos. Op steeds meer plekken in de stad duikt het roodbruine roofdier op.
Marjolein Vos | 21 december 2023 15:19 | Aangepast op 21 december 2023 15:19
De vos is onder andere gezien in Dubbeldam, Stadspolders, Zuidhoven, begraafplaats Essenhof, Dordtse Kil en Stadswerven. Hij lijkt in Dordrecht nieuw leefgebied te hebben gevonden. In de stad is veel voedsel aanwezig en hij heeft daar minder andere vijanden. “Vossen zijn niet direct gevaarlijk voor mensen”, laat de gemeente weten. “Wel is het handig om rekening te houden met de vos als je huisdieren of pluimvee hebt. Heb je bijvoorbeeld konijnen of kippen? Dan adviseren we je om deze in ieder geval 's nachts binnen te houden in een ruimte waar de vos niet bij kan.”

Onder het bericht van de gemeente op Facebook reageren veel mensen dat ze het dier al gespot hebben in hun woonwijk. De meesten van hen genieten vooral van zijn verschijning en vinden maatregelen niet nodig. “Ik weet het niet hoor, die beesten lopen al veel langer op het eiland van Dordrecht! 15 jaar geleden al gezien en daarna zijn ze ook heel vaak gezien en hebben ze Konijn en kippen opgegeten! Dus niets nieuws!, zegt een van hen. “Laten lopen en met rust laten. Door alle ratten muizen en andere ongedierte komen ze naar de woonwijken en ruimen de ratten en vele muizen lekker op dus wees blij dat ie dr is”, zegt een ander.

De gemeente laat weten dat ze de vos niet mogen vangen, omdat het een beschermde diersoort is.
Vorig jaar maakte RTV Dordrecht al een item over de oprukkende vos. Bekijk hieronder onze reportage, waarin ook stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi-van der Est aan het woord komt.
Vos op Pearl Buck-Erf Foto: Eric van Voorst
Vos op Pearl Buck-Erf Foto: Eric van Voorst

Lees meer over:

Vos|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Vos huppelt steeds vaker door de Dordtse straten: ‘In de stad is het warm’

De vos rukt steeds verder op richting de Dordtse binnenstad. Het dier is in de afgelopen maanden al ...