Dordrecht, Netherlands

Vragen over jongerenwoningen Leerpark, 'maar klachten waren momentopname'

De Fractie van Waardhuizen en de VSP hebben vragen gesteld over de 333 jongerenwoningen op het Leerpark. De fracties krijgen in toenemende mate signalen over leegstand, een slechte klimaatbeheersing en geluidsoverlast. Volgens de verhuurder zijn de klachten echter ‘een momentopname’.
Erik van Krimpen | 23 oktober 2023 10:21 | Aangepast op 23 oktober 2023 10:21
Leo Stolk (VSP) licht de signalen nader toe: “De eerste klacht die we hebben ontvangen is dat het heel erg duur is voor de jonge bewoners. Voor de rest is het er warm en is er veel geluidsoverlast. Buiten ontstaat er reuring, want binnen kunnen ze niet goed vertoeven, dus ook de omgeving heeft er last van.”

Claudia van Waardhuizen van Fractie van Waardhuizen haalt de leegstand aan. “We hebben ook begrepen dat er vrij veel leegstand is in het gebouw. Dit is natuurlijk zonde aangezien er al een woningtekort is in onze stad en er woningaanbod onbenut blijft.”

Een tweetal bewoners van de jongerenwoningen laat aan RTV Dordrecht weten dat ze zich vooral in het aanwezige geluidsoverlast herkennen. “Ik woon hier nu tweeënhalve maand en soms wordt er ’s avonds rond een uurtje of elf buiten en op de gangen nog luid gepraat. Gelukkig woon ik zelf op een relatief rustige gang.”

De 18 tot 24 meter grote studio’s werden in februari van dit jaar opgeleverd met als doel een oplossing te bieden voor het enorme woningtekort onder jongeren. De eerste bewoners, onder wie studenten, jongeren en jongeren met een rugzakje, wonen sinds april dit jaar in de studio’s.

Volgens directeur Marc Ketelaar van verhuurder De Huischmeesters waren de klachten vooral een momentopname bij het begin van de verhuur. Ketelaar geeft aan dat er van de 333 studio's er nog maar dertig leegstaan en dat geluidsoverlast inmiddels verholpen is. Huurprijzen wil de directeur zo optimaal mogelijk houden en hij wijst er ook op dat bewoners huurtoeslag kunnen krijgen. Ketelaar hoopt met een paar kleine aanpassingen dat er volgende zomer meer verkoeling is in de studio’s en in de gangen van het gebouw.

VSP’er Stolk is er voorlopig nog niet gerust op dat alle klachten nu verholpen zijn. “We kunnen verder kijken als de antwoorden van het college bevredigend zijn, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat het echt goed opgelost is.”

Een woordvoerder van wethouder Heijkoop laat weten dat de gemeente pas later reageert, nadat de vragen in de gemeenteraad behandeld zijn. Dat gebeurt binnenkort in het vragenhalfuurtje.

Bekijk hieronder onze reportage:

Lees ook

Berlijnse jongerenorganisatie doet ideeën op in het Dordrechts Museum

Een speciaal gezelschap bezocht woensdag het Dordrechts museum. Zo'n vijftien jonge Duitsers kregen ...

Organisatie jongerenfestival In de Biesboschhal spreekt van “veelbelovende start”

De eerste editie van het nieuwe vierdaagse jongerenevenement In de Biesboschhal heeft meer dan 2500 ...

Boksen, rugby en parcours: ‘Host City’ Dordrecht trapt Nationale Sportweek af

De kop van de Nationale Sportweek is eraf. 225 Dordtse jongeren van het CIOS en Dalton Stedelijk Lyc...

Biesboschhal het decor voor nieuw vierdaags cultuurevenement

Het monument de Biesboschhal op de Staart wordt donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober d...

Huizenprijzen blijven dalen in Nederland, Zuid-Holland net onder landelijk gemiddelde

De prijs van koopwoningen in Zuid-Holland is in het tweede kwartaal van 2023 met 5,2 procent gedaald...

Kopgebouw op het Leerpark officieel geopend: ‘Een gouden combinatie’

Het Leerpark mag een nieuwe locatie verwelkomen met de opening van het Kopgebouw. In het pand naast ...