Dordrecht, Netherlands

Vrieskou komt eraan: hoe groot is de kans op schaatsen?

Schaatsers in Puttershoek in december 2022. © Rijnmond
Na weken van milde temperaturen en onstuimig weer gaat het roer om: kou staat voor de deur. In het weekend dalen de temperaturen 's nachts tot onder het vriespunt. Ook overdag wordt het een stuk kouder dan we de laatste tijd gewend zijn. De handschoenen kunnen weer aan, maar hoe groot is de kans dat de schaatsen uit het vet kunnen?
Rijnmond | 3 januari 2024 14:30 | Aangepast op 3 januari 2024 12:44
De kou begint in de nacht van zaterdag op zondag, vertelt Rijnmond-weerman Ed Aldus. "Dan komt er lichte vorst aan. We spreken van lichte vorst bij temperaturen tussen de 0 en -5 graden", legt hij uit.

Dit weekend gaat het kwik ook overdag omlaag: dan komt de maximumtemperatuur net een paar graden boven nul uit. "Maandag en dinsdag worden de koudste dagen. Dan is het overdag ongeveer 1 graad", zegt Ed.
Tijd om te schaatsen?
Al die kou doet verlangen naar een oer-Hollandse traditie: schaatsen. Is dat vanaf dit weekend weer mogelijk? Ed schat de kans klein in. "Daarvoor is het een te korte periode koud", begint hij. "Woensdag gaan de temperaturen alweer langzaam omhoog. En tot die tijd komen de temperaturen overdag nog boven 0 uit. Om op natuurijs te kunnen schaatsen, moet het eigenlijk wel een week lang flink vriezen."
Toch is er nog hoop: wellicht openen aangelegde ijsbanen, bijvoorbeeld op weilanden, de deuren wél. "Voor opgespoten natuurijsbanen is 2 centimeter ijs vaak al dik genoeg. Dat is natuurlijk anders bij dieper water: dan moet het ijs 6 à 7 cm dik zijn", zegt Ed. "Als het bijvoorbeeld drie nachten daadwerkelijk 5 graden onder nul wordt, dan kan op de aangelegde ijsbanen misschien wel worden geschaatst", voegt hij nog toe.

Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op de kans op goed ijs. "De luchtvochtigheid moet laag zijn als je wilt dat ijs blijft liggen", vertelt Ed. "Bij een lage luchtvochtigheid is er namelijk geen vochtaanslag. Bij een hoge luchtvochtigheid gaat ijs veel sneller smelten", legt hij uit.

Laatste keer op het ijs
De laatste keer dat er op natuurijs kon worden geschaatst, was halverwege december 2022. Zo kon er worden geschaatst in Puttershoek en Ottoland. Dat was wel van korte duur: na twee dagen waarschuwden gemeenten en hulpdiensten al om het ijs niet meer op te gaan. Natuurijs werd al snel te dun en daarmee te onveilig om op te schaatsen.
Schaatsen op natuurijs in Puttershoek in december 2022. © Rijnmond
Beter weer
Hoewel schaatsen dus nog onzeker is, is het aanstaande weer volgens Ed wel een verademing. "Het blijft eindelijk een tijd droog en er is niet meer zo veel wind", zegt hij. "Ik denk dat veel mensen die regen en wind nu wel zat zijn."

Lees meer over:

schaatsen|vriezen|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Met een speciaal frame kunnen nu ook kinderen met een handicap schaatsen

Schaatsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een fysieke beperking hebt, is het vaak moei...

IJs is niet dik genoeg, IJsvereniging De Winterkoning baalt

Een domper voor schaatsliefhebbers: schaatsen op natuurijs zit er deze week niet in in Dordt. Het be...

Kunnen we deze week wel of niet het ijs op? Dat blijft nog even spannend

Uit het wolkendek vielen maandagmorgen de eerste voorzichtige sneeuwvlokken naar beneden in Dordt. T...

Leren schaatsen tijdens de kerstvakantie

Met temperaturen ver boven het vriespunt, zit schaatsen op natuurijs er voorlopig niet in. Maar wie...

Rondje schaatsen: ‘Dat is nog niet reëel’

Sommige Dordtenaren staan te trillen van de kou, maar anderen die staan te trillen van de opwinding....

Nu al schaatsen in het donker en kouder zwemmen: Sportboulevard moet deze winter misschien een tijdje dicht

De stijgende energielasten zijn een grote bedreiging voor sportclubs en zeker voor schaatsbanen en z...