Dordrecht, Netherlands

Vroege vuurwerkdiscussie laait op in Dordtse gemeenteraad

De zomer moet nog beginnen, maar in de Dordtse politiek gaat het al over het vuurwerk tijdens oud en nieuw. En dat is niet zonder reden, want Dordrecht moet een algeheel vuurwerkverbod serieus gaan overwegen, zo vinden ChristenUnie/SGP en GroenLinks.
Ron van de Rhee | 30 mei 2024 17:00 | Aangepast op 30 mei 2024 15:12
Het decor van de vuurwerkdiscussie was het stadskantoor van de gemeente Dordrecht, waar gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van de politie, brandweer, justitie, zorg, vuurwerkbranche en dierenopvang met elkaar om tafel gingen.

Diverse ervaringen
De samenkomst resulteerde in een levendige discussie, waarin verschillende ervaringen met vuurwerk voorbijkwamen. Zo zijn de hulpdiensten altijd druk bezig met de vuurwerkmeldingen die tijdens oud en nieuw binnenkomen, kampt de zorg iedere keer weer met de in grote getale binnenkomende vuurwerkslachtoffers en heeft justitie al vanaf september de handen vol aan het opsporen van illegaal vuurwerk. Kortom, er móét iets gebeuren om dit probleem te tackelen.

Algeheel vuurwerkverbod geen optie
De afgelopen jaren is er gewerkt aan een intensieve samenwerking tussen brandweer en politie bij het oppakken van vuurwerkmeldingen tijdens oud en nieuw. Een onherkenbare auto met brandweer en politie in burger rijdt eerst naar de plek van de melding toe om te kijkend hoe ernstig het is en wat er aan inzet nodig is in verband met de veiligheid.

De brandweer vraagt om een nóg intensievere versie van die samenwerking, terwijl er wat betreft de zorg maar één oplossing mogelijk is: een algeheel vuurwerkverbod. Een nobel streven, zo vindt eerstgenoemde partij, maar praktisch onhaalbaar om te handhaven.

Burgemeester Kolff: huidig vuurwerkbeleid volstaat
Het voorstel van de vuurwerkbranche om nóg strenger te controleren gedurende de afsteekuren komt wellicht wat meer in de buurt van een oplossing. De vuurwerkverkopers denken dat er op die manier veel ellende voorkomen. De meeste ongelukken vinden plaats door experimenten met vuurwerk en het feit dat er, ondanks duidelijke regelgeving, vuurwerk wordt afgestoken op tijden dat dit verboden is.

De Dordtse burgemeester Kolff vindt de oplossing van de vuurwerkbranche in combinatie met het aanwijzen van vuurwerkvrije gebieden voldoende om het probleem het hoofd te bieden. De politie heeft de afgelopen jaren de risicogebieden nauwkeurig in kaart gebracht en samen met de gezamenlijke vuurwerkshow op de rivier is Kolff tevreden met de effecten van het huidige vuurwerkbeleid.

Zeer zinvolle discussie
Betrokkenen plaatsten daar wel de kanttekening bij dat er in dat de gemeente nauwkeurig moet afwegen welke gebieden een vuurwerkverbod krijgen. De algemene voorkeur gaat in elk geval uit naar parken en dierenopvanglocaties.

Daarmee kwam er een einde aan de vuurwerkdiscussie, die intiatiefnemers ChristenUnie/SGP en GroenLinks ervaarden als zeer zinvol. Zij verwachten dat de discussie zeker terug zal keren als er binnenkort voor het eerst gesproken gaat worden over de begroting van 2025.

Bekijk hier de volledige reportage.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

De tijd lijkt stil te hebben gestaan in het markante Hotel Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht....

Eerste gezondheidscentrum Dordrecht viert vijfentwintig-jarig bestaan

Het eerste gezondheidscentrum van Dordrecht bestaat vijfentwintig jaar. En dat vieren ze vrijdagavon...

Belang van ouderenwoningen is groot, maar nog moeilijk te realiseren

Gelijkvloers kunnen wonen met mensen die naar je omkijken. Daar is veel vraag naar voor mensen die o...

Emoties na excuses Kolff tijdens Keti Koti-herdenking: 'Ik ben zó blij'

Waar landelijk al meerdere excuses zijn gemaakt voor het slavernijverleden, deed burgemeester Wouter...

Nieuwe plek voor dakloze jongvolwassenen

Tientallen jongvolwassenen in Dordrecht zijn dakloos. Daarom heeft jeugd- en opvoedorganisatie Enver...

Flat in Crabbehof al twee weken zonder water: ‘We voelen ons vergeten’

Bewoners van een flat in de Dordtse wijk Crabbehof zitten al zo’n twee weken zonder water. Dat komt ...