Dordrecht, Netherlands

Vrouw (51) opgepakt wegens bedreiging en opruiing bij voorleesmiddag Dragqueens

Een 51-jarige vrouw uit Dordrecht is zaterdagavond aangehouden op verdenking van opruiing en bedreiging, dat meldt de politie zondag. De opruiende en bedreigende teksten werden online geuit en waren gericht op een evenement dat zondag plaatsvond in Theater LantarenVenster in Rotterdam. Daar was een voorleesmiddag gepland voor kinderen door dragqueens.
Redactie RTV Dordrecht | 17 april 2023 10:18 | Aangepast op 17 april 2023 10:18
De voorleesmiddag trok zondag honderden betogers, zowel voor- als tegenstanders, naar Rotterdam. In de aanloop naar het evenement kwamen er bedreigende telefoontjes binnen bij het theater. Daarnaast meldden conservatieve homo-belangenorganisatie De Roze Leeuw en de jongerenafdeling van Forum voor Democratie vooraf al dat ze zouden gaan demonstreren bij de voorleesmiddag.

Die aankondigingen zorgden weer voor een tegenreactie van activisten van BIJ1, die onmiddelijk een eigen demonstratie op touw zetten. Zo stonden er zondagmiddag honderden demonstranten bij het Rotterdamse theater LantarenVenster. Om confrontaties te voorkomen had de politie zich tussen voor- en tegenstanders opgesteld. Volgens de politie zijn de demonstraties "verder zonder bijzonderheden verlopen". Er vonden op locatie geen aanhoudingen plaats.

Het theater had vanwege de oproer in alle stilte de voorleesmiddag veranderd in een voorleesochtend, om ouders en kinderen niet bloot te stellen aan betogers die zich tegen het evenement hadden uitgesproken. Daardoor arriveerden de meeste demonstranten pas toen de voorlezende queens al lang en breed waren vertrokken.

Met de aanhouding van de Dordtse geeft de politie een signaal af dat ook online-uitspraken serieus genomen worden: "Dat mensen van mening verschillen, is een gegeven. Dat mogen uiten door bijvoorbeeld te demonstreren is een groot goed in een democratie. Maar opruien en bedreigen is strafbaar", aldus de politie, die laat weten verder onderzoek te doen naar de uitingen.

Lees meer over:

opruiing|Voorlezen|Dragqueens|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Annemarijn uit Dordt deelnemer provinciale voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Annemarijn zal in de provinciale voorleesfinale van Zuid-Holland strijden tegen zeven andere scholie...

Met de Roze Maandag Express naar de Tilburgse Kermis

Op Roze Maandag in een echte feesttrein van de NS richting de Tilburgse Kermis, zo begon een duo hun...

Wethouder leest kinderen voor in de bibliotheek: ''Voorlezen is een fijn momentje van verstilling''

Wethouder en tevens voorleesambassadeur Peter Heijkoop heeft in het kader van de Nationale Voorleesd...