Dordrecht, Netherlands

VVD over verbod op hertenkampen: ‘Het is een oplossing voor een niet bestaand probleem’

Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Veehouderij ligt, moet het hertenkamp in Park Merwestein verdwijnen. Vanaf volgend jaar vallen herten namelijk niet meer onder de groep huis- en hobbydieren. En daarmee zou een einde komen aan ruim 100 jaar herten in het park.
Marjolein Vos | 1 februari 2023 08:30 | Aangepast op 31 januari 2023 15:28
Minister Piet Adema vindt dat herten vrij moeten kunnen rondlopen in de natuur. De beslissing om de hertenkampen op den duur uit te laten sterven, is in het belang van de dieren, meent hij.

Pieter Groenewege, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is blij met het standpunt. “Het is mooi nieuws. Het is nieuw en verfrissend dat de minister uitgaat van het belang van het dier en eens niet van het belang van de mens.” Volgens hem horen damherten niet thuis op een klein stukje gras achter hekken.

De VVD is het daar niet mee eens. “Het is idioot. De dieren worden hier heel goed verzorgd”, vertelt raadslid Alexander Kuhlmann. “We hebben het college opgeroepen om alles op alles te zetten dat de herten in het park blijven. Dus proberen om bij het ministerie wat te regelen, om als het nodig is een geitenpaadje te vinden om de herten hier te houden. Je ziet hoeveel ruimte ze hebben, hoeveel kinderen hier van genieten en dan zou dat opeens niet meer mogen?” Zo’n verbod is bizar. Het is een oplossing voor een niet bestaand probleem.”
Geen herten, maar wel waterbuffels
Kuhlmann is vooral verbolgen over het feit dat herten straks niet meer op de lijst van huis- en hobbydieren staan, maar een reeks exotische beesten wel. “Herten mogen dan straks niet meer, maar wel kamelen, alpaca’s en waterbuffels. Kun jij het uitleggen? Ik niet.”
De Partij voor de Dieren vindt het lastig om hier een oordeel over te vellen. “Daar heb ik niet genoeg kennis van”, zegt Groenewege. “Als experts hebben geoordeeld dat die dieren in gevangenschap gehouden moeten kunnen worden, dan zal dat zo zijn.”
De herten zijn al meer dan 100 jaar bewoners van Park Merwestein Regionaal Archief Dordrecht
Uitsterven
De herten hoeven overigens niet te worden afgemaakt, volgens de nieuwe wet. Het hertenkamp mag blijven bestaan tot de dieren een natuurlijke dood zijn gestorven. Maar er mag niet meer met ze gefokt worden.

Bekijk hier hoe de bezoekers van het park over de nieuwe wet denken.
Voor de mensen die de herten zullen gaan missen, heeft Groenewege nog wel een tip: “Ga eens de natuur in om ze daar te zien. Daar zie je ze in hun natuurlijke omgeving met hun natuurlijke gedrag. Denk eens niet aan jezelf maar aan een ander. In dit geval een ander dier.”

Lees ook

VVD wil oplossing voor shoppers die zorgen voor verkeersinfarct centrum

Geen parkeerplekje meer te vinden, alle parkeergarages vol. Afgelopen zaterdag stond het weer muurva...

Dordrecht niet vuurwerkvrij, Partij voor de Dieren opent meldpunt

In 16 gemeenten mag je tijdens de komende jaarwisseling nergens vuurwerk afsteken. Vorig jaar waren ...

GL en VVD: waterbus onbereikbaar voor rolstoelers door steile loopplank

GroenLinks en de VVD willen dat de waterbussen zo snel mogelijk toegankelijk gemaakt worden voor rol...

Dordtse kandidaten op landelijke kieslijst DENK

Raadslid Mehmet Safranti en commissielid Abdul Maroof van de Dordtse fractie DENK zijn verkiesbaar b...

Gaat er een Dordtenaar de Tweede Kamer in? 'Ik hoop het, als de kiezer mij dat gunt'

Dordtenaar Pieter Groenewege (31) gaat een gooi doen naar een plek in de Tweede Kamer. De huidige fr...

Auto opladen in Dordrecht veel duurder dan in Amsterdam en Rotterdam

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het in onze stad relatief veel kost om je elektrisch...