Dordrecht, Netherlands

Warm, versleten en les in de gymzaal: deze school is nodig toe aan iets anders

Versleten, veel te warm en overvol. Het Insula College wil, weliswaar met pijn in het hart, snel afscheid nemen van het gebouw op het Halmaheiraplein. Want de school in Dordrecht waar velen hun middelbare schooltijd hebben doorgebracht, is 'op', beseft ook locatiedirecteur Eline Boerman. "We hebben geprobeerd om dingen aan te passen, maar het wordt gewoon tijd voor een nieuw gebouw."
Corrado Francke | 9 april 2024 16:23 | Aangepast op 9 april 2024 16:23
De verhuizing komt er sowieso. Er ligt vanuit de gemeente 151 miljoen euro klaar om vier nieuwe, klimaatneutrale scholen te bouwen. Dat is hard nodig, vinden ook leerlingen. "Het is gewoon hartstikke benauwd", merkt de 16-jarige Daisy. Leeftijdsgenoot Binque vult aan: "In de winter is het stervenskoud en hebben we geluk als de verwarming werkt, in de zomer koken we zo'n beetje."

Monumentaal pand
Boerman deelt dat gevoel. In de winter krijgt de school een hoge gasrekening op de mat, terwijl het in de zomer juist veel te warm is. Zeker op de hoogste verdieping, want het (platte) dak is niet geïsoleerd. Maar verder ingrijpen, bijvoorbeeld met airco's, is niet mogelijk vanwege de monumentale status van het pand.

Daisy en Binque zijn te vinden in de gymzaal van de school. Daar wordt alleen niet gevoetbald, geturnd of getrefbald, maar 'gewoon' lesgegeven. "Deze school is voor 750 leerlingen gebouwd, maar inmiddels zitten we op 1100. In 2011 is besloten een aantal lokalen bij te bouwen, daarom zijn er drie lokalen gebouwd in de toenmalige gymzaal", geeft Boerman tekst en uitleg.
De plek van de school, aan de rand van de Dordtse Vogelbuurt Corrado Francke
Eerst fietsenhok, nu lokaal
Ook in de kelder is er geïmproviseerd. Wat eerst diende als fietsenhok, is nu een ruimte met kluisjes en daarnaast twee lokalen. "Deze lokalen zijn populair in de zomer, maar niet in de rest van het jaar omdat je geen raam open kunt doen", zegt de locatiedirecteur. "Daglicht komt maar door heel kleine raampjes naar binnen."

Hoe de problemen zijn opgelost? De fietsen zijn verspreid over het schoolplein en gymmen doen leerlingen een kilometer verderop in een andere gymzaal. "Verre van ideaal", concludeert Boerman.

Grotere lokalen
In een nieuw gebouw moeten de lokalen niet alleen een beter klimaat krijgen, maar ook groter worden. "De lokalen zijn gebouwd voor 19 tot 24 leerlingen, maar inmiddels zitten we er met 27 tot 30 leerlingen." Dat probleem is bijna overal in het gebouw te zien, waar leerlingen erg dicht op elkaar zitten. Op een gemiddelde lentedag al geen pretje, zeker niet met een of meerdere zwetende pubers in je buurt.

Wanneer de school vertrekt en waarheen, is nog niet bekend. Eerst moet duidelijk worden welke school als eerste mag verhuizen. "Wat we het meest gaan missen, is het autentieke karakter van de school. We hebben een paar mooie kunstwerken en een hele mooie aula met een podium. Dat krijg je ook nooit meer terug", besluit Boerman.

Lees meer over:

Insula College|Onderwijs|

Lees ook

De eindexamens zijn begonnen: 'Ik heb een behoorlijke knoop in mijn maag!'

Of ze er vertrouwen in hebben? Met lichte twijfel schudden de koppies 'ja', sommigen weten het niet....

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Uitwisselingsstudenten verkennen Dordt: ‘Wat veel fietsen!’

Leerlingen van het Dordtse Insula College doen mee aan het Europees uitwisselingsproject Erasmus+. R...

Scholieren verzamelen massaal spullen voor minimagezinnen: 'Heel trots'

Leerlingen van het Insula College hebben donderdag massaal spullen ingezameld voor mensen die weinig...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Talenten gebruiken om een verschil te maken op maatschappelijke thema's

Je talenten gebruiken voor dat wat jij belangrijk vindt. Dat staat de komende periode bij het Insula...