Dordrecht, Netherlands

Wethouder Merx: 'Dordrecht moet in 2030 meest sportieve stad van Nederland zijn'

De Nationale Sportweek wordt ieder jaar georganiseerd door het NOC*NSF. In heel Nederland organiseren gemeenten, sportbedrijven, sportbonden, scholen en sportclubs activiteiten om (nieuwe) sporters op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met sport en bewegen. Want, zo zegt de organisatie: "sport maakt je fitter, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen. Het maakt je socialer. Sport verbroedert en het creëert nieuwe vriendschappen." Iets waar de gemeente Dordrecht helemaal achter staat. Daarom was onze stad dit jaar gastheer van de sportweek.
Marjolein Vos | 27 september 2022 16:48 | Aangepast op 27 september 2022 16:48
En dat was te merken: tien dagen lang werden er allerlei activiteiten door de hele stad georganiseerd. Daarnaast heeft de samenwerking tussen verschillende partners mooie uitkomsten opgeleverd, zegt wethouder Marc Merx. "De opening was natuurlijk hartstikke mooi met heel veel mensen erbij die ook wat voor Dordrecht kunnen betekenen, zowel uit Den Haag als van het NOC*NSF. Maar ook vele anderen. Maar daar zijn ook verbindingen gelegd, bijvoorbeeld tussen het ziekenhuis en CIOS, om mensen die ziek zijn of geopereerd moeten worden zo fit mogelijk in de operatie te krijgen. Maar ook heel veel kinderactiviteiten, om kinderen lekker aan het sporten te krijgen, aan het bewegen vooral."

En dat laaste is hard nodig: de gevolgen van de coronacrisis zijn ook in de sport zichtbaar. Zo blijkt uit onderzoek dat veel jongeren tussen de 13-18 jaar minder zijn gaan sporten of helemaal zijn gestopt. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: “Juist deze groep moeten we weer aan het bewegen krijgen. Sportclubs spelen daarbij een belangrijke rol en zijn heel toegankelijk, juist voor kinderen en jongeren. De NOC*NSF Nationale Sportweek is dé gelegenheid om mensen bij sportclubs te laten herontdekken wat sport met je doet.”
Gezondheid
“Voor veel Dordtenaren is sporten en bewegen al een onderdeel van hun leven”, weet wethouder Marc Merx van sport. “Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier: bij verenigingen, op eigen houtje, bij een sportschool. Sport is goed voor de gezondheid, maar het is zoveel meer. Een belangrijke economische stimulans bijvoorbeeld, die Dordrecht vitaler en levendiger maakt; mensen ontmoeten elkaar door sport."
Met het organiseren van de sportweek hoopt Merx dat er ook mensen bereikt worden waarvoor sporten en bewegen nog niet vanzelfsprekend is. "Daarnaast grijpt Dordrecht de Nationale Sportweek bijvoorbeeld aan voor een congres met Dordtse sportaanbieders om te kijken hoe we de sport verder kunnen versterken.”
Speerpunt van het college
Sport staat sowieso al hoog op de agenda van het Dordtse college. 'Met het Programma Sportparken 2022-2030 maakt de gemeente Dordrecht werk van aandachtspunten en kansen die er zijn om sportparken en hun omgeving te ontwikkelen tot fijne plekken. Plekken die alle inwoners uitnodigen om te sporten, te bewegen, elkaar te ontmoeten, te ontdekken, plezier te beleven en te genieten van een groene omgeving', staat te lezen in het plan voor de komende jaren.
Daarnaast heeft de wethouder nog een ambitie: in 2030 moet Dordrecht de meest sportieve stad zijn van Nederland. En als de stad nog een keer gevraagd wordt om zo'n sportief evenement te organiseren,dan neemt de gemeente die uitnodiging graag aan. daar gaat Merx voor en nogmaasl gevraagd worden om zo'n evenement te organiseren, neemt de gemeente de uitnodiging graag aan. "Dat we dan kunnen zien wat we hiervan geleerd hebben en wat we ermee gedaan hebben. Dat we die voortgang kunnen laten zien met alle activiteiten die we gedaan hebben. Dat we het volgend jaar nog een keertje doen en misschien nog wel grootser aan kunnen pakken."

Bekijk hier hoe de sportweek zondag feestelijk werd afgesloten met een festijn voor kinderen op de Sportboulevard.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...