Dordrecht, Netherlands

'Wij kunnen heel tevreden zijn', zeggen gemeenten over PFAS-overwinning

De wethouders van de vier gemeenten met links jurist Edward Brands Corrado Francke / RTV Dordrecht
"Wij hebben altijd gezegd dat wij Chemours aansprakelijk vinden voor de uitstoot en dat heeft de rechter vandaag bevestigd", zegt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht. "Wij zijn heel tevreden met de uitspraak." Daarmee vertolkt zij ook het gevoel van Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden over hun juridische overwinning op het chemiebedrijf.
Corrado Francke | Rijnmond | NOS | 27 september 2023 15:14 | Aangepast op 27 september 2023 15:14
Inzet is de decennialange uitstoot van de schadelijke chemische stof PFAS. Volgens de rechter heeft Chemours in periode tussen 1984 en 1998 doelbewust informatie voor zich gehouden.

Lef
"De gemeenten hebben lef getoond", zegt Jurist Erward Brands tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. "Deze procedure is geen gebaand pad. Chemours had vanaf 1984 kunnen weten dat de emissie via de lucht op gemeentelijke percelen is beland. Dat niet verwijderen is onrechtmatig." Daarmee zegt de jurist dat Chemours en voorganger Dupont fout zaten door PFAS-achtige stoffen uit te stoten en die vervolgens niet op te ruimen.

De sfeer tijdens de persconferentie in het stadhuis van Dordrecht is opgelucht en soms bijna beduusd. De impact van de overwinning lijkt soms nog te moeten indalen. "Om hoeveel geld het nu gaat, valt nog moeilijk te zeggen. Er is een grote stap gezet en er gaat nu een traject starten", zegt wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht. Ze wijst er verder op dat nader onderzoek moet worden gedaan naar de precieze effecten van PFAS in het bloed.

Chemours is aansprakelijk
Chemours uit Dordrecht is verantwoordelijk voor de PFAS die het bedrijf tussen 1984 en 1998 uitstootte via de lucht en loost in de Merwede. Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht wilden via een civiele rechtszaak afdwingen dat het chemiebedrijf betaalt voor de vervuiling die is veroorzaakt in de wijde omgeving van de fabriek. Daar gaat de rechtbank woensdag in een vonnis in mee.

De vier gemeenten willen met de rechtszaak Chemours en haar voorganger Dupont verantwoordelijk stellen voor de PFAS-schade die is aangericht. Dat is ze met dit vonnis gelukt en dat maakt de weg vrij voor een schadevergoeding. De gemeenten noemen in de dagvaarding ondermeer de onrust die de uitstoot heeft veroorzaakt onder bewoners en de vertraging die is opgelopen bij bouwprojecten op vervuild terrein. Daarnaast willen ze de kosten vergoed krijgen voor bodem- en gezondheidsonderzoeken die zijn uitgevoerd met gemeenschapsgeld.

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Lees ook

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demission...