Dordrecht, Netherlands

Woensdag op TV Dordrecht: Kunst en hergebruik in Via Cultura

Ook deze keer zit Via Cultura weer vol kunst en cultuur uit de Drechtsteden. In de aflevering die woensdagavonc wordt uitgezonden is een aflevering van 'Bomen op de Brug' te zien en een interview met kunstenares Katinka van Haren.
Marjolein Vos | 6 december 2023 14:40 | Aangepast op 6 december 2023 14:02
Bomen op de brug
Vanuit één van de burgwachtershuisjes, die een nieuwe bestemming hebben gekregen, voert Joahn Klootwijk een gesprek met Caroline van Wijngaarden. Het thema: hergebruik. Van Wijngaarden zeilde met haar eigen schip de wereld rond en schrok onderwerp van de troep die ze tegenkwam. Veel gedumpte producten spoelen aan op afgelegen eilanden. Eenmaal terug in Nederland besloot ze haar eigen merk op te zetten: Jutter. En maakt ze van allerlei gebruikte voorwerpen en materialen nieuwe producten. Aan Klootwijk showt ze een paar van haar ontwerpen.

Licht in donkere maanden
In Via Cultura deze week ook een interview met een andere powervrouw: de Dordtse Katinka van Haren. Ze timmert al jaren aan de weg als kunstenares en heeft ook dit jaar de etalages van haar atelier aan de Voorstraat 175 weer omgetoverd tot een sfeervol geheel. Afgelopen vrijdag werd de tentoonstelling met de titel ‘Het Hemels Gerecht’ geopend door Ton Delemarre.

Al voor het derde jaar verzorgt beeldend kunstenaar Katinka van Haren een bijzondere etalage tijdens de wintermaanden. Na ‘In het licht van kronen’ en vorig jaar ‘De Liefdestuin’, nodigt Katinka iedereen uit bij haar atelier om in de avonduren haar nieuwe sfeerkamer ‘Het hemelse gerecht’ te komen bewonderen. Bijna alles is gemaakt van papier, vermengd met elementen van stof, hout en glas. De veelal hemelsblauwe kleuren zijn geïnspireerd op het Delfts blauw uit het Huis van Gijn. Maar juist de felrode tafel verwijst naar een liefdevol samenzijn tijdens de donkere dagen. Op de organisch gevormde tafel prijkt sierlijk gekruld bestek en glaswerk dat aan vroegere ornamenten doet denken. De warme kussens op de grond voeren de kijker mee in oosterse sferen. Hemelse wolken en rode vredesduiven zweven door de oneindige ruimte en geven de kamer een vederlicht en uitnodigend karakter. Achter geheimzinnige doorkijkjes gaat een hemel van papierkunst schuil. Zo onderzoekt Katinka binnen haar sfeervolle vormentaal of er in de hemel ook aangeschoven kan worden voor een hemels gerecht?

De tentoonstelling is nog tot en met 10 maart 2024 te bezoeken.

Het Via Cultura Magazine is deze woensdag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht, direct na het Nieuws.

Lees meer over:

Kunst|Via Cultura|hergebruik|

Meest gelezen

Lees ook

Deze woensdag op TV Dordrecht: portretten over armoede en kunst

Deze woensdag zijn op TV Dordrecht twee portretten over armoede te zien uit een serie die Via Cultur...

Via Cultura vanuit en over de Popcentrale

Deze woensdag is op TV Dordrecht deel twee van de speciale uitzending van Via Cultura over de Popcen...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Magazine

In het Via Cultura Magazine deze week aandacht voor autisme en een persoonlijk verhaal over armoede...

Armoede in Zwijndrecht centraal in nieuwe talkshows

Via Cultura gaat samen ATOS RTV, de lokale omroep van Zwijndrecht, de wijken om het te hebben over a...

Zondag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over de jacht in Nederland

De jacht kent al jaren voor- en tegenstanders. Op sommige wildsoorten mag het hele jaar gejaagd word...