Dordrecht, Netherlands

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura

Ook deze keer zit Via Cultura weer vol kunst en cultuur uit de Drechtsteden. In de aflevering die woensdagavond wordt uitgezonden gaat het over ondernemen en de nieuwe expositie van Katinka van Haren.
Marjolein Vos | 13 december 2023 15:20 | Aangepast op 13 december 2023 14:53
Ik wil voor mezelf beginnen, maar hoe doe ik dat?Dat is de meest gestelde vraag aan Astrid Ponsioen. Ze is adviseur bij de Kamer van Koophandel, vooral op het gebied van startende ondernemers. Presentatrice Sylvia Landa gaat in gesprek met haar over haar werk.

Het aantal startende ondernemers groeit nog ieder jaar. Ponsioen ziet het als haar taak om enthousiaste mensen niet alleen aan te moedigen, maar ook eerlijk tegen hen te zijn als ze denk dat een businessplan niet goed is. Ze gaat dan het gesprek aan om te kijken of er wel goed over het plan is nagedacht en of er wel vraag is naar het product, voordat iemand zich in de schulden steekt. Die gesprekken verlopen tegenwoordig steeds vaker digitaal; je kunt bellen met de KvK maar ook videobellen en chatten behoren tot de opties. En daar wordt veel gebruik van gemaakt. Daarnaast is het ook nog altijd mogelijk een persoonlijk gesprek aan te gaan: bij de vestiging in Rotterdam op het zogenoemde ondernemersplein.

Bij Via Cultura vertelt Ponsioen verder over de veranderingen die ze de laatste jaren heeft meegemaakt in haar vakgebied en wat voor gevolgen die veranderingen hebben voor de toekomst van ondernemen.

Licht in donkere maanden
In Via Cultura deze week ook een interview met Katinka van Haren. Ze timmert al jaren aan de weg als kunstenares en heeft ook dit jaar de etalages van haar atelier aan de Voorstraat 175 weer omgetoverd tot een sfeervol geheel. Bijna twee weken geleden werd de tentoonstelling met de titel ‘Het Hemels Gerecht’ geopend door Ton Delemarre.

Al voor het derde jaar verzorgt beeldend kunstenaar Katinka van Haren een bijzondere etalage tijdens de wintermaanden. Na ‘In het licht van kronen’ en vorig jaar ‘De Liefdestuin’, nodigt Katinka iedereen uit bij haar atelier om in de avonduren haar nieuwe sfeerkamer ‘Het hemelse gerecht’ te komen bewonderen. Bijna alles is gemaakt van papier, vermengd met elementen van stof, hout en glas. De veelal hemelsblauwe kleuren zijn geïnspireerd op het Delfts blauw uit het Huis van Gijn. Maar juist de felrode tafel verwijst naar een liefdevol samenzijn tijdens de donkere dagen. Op de organisch gevormde tafel prijkt sierlijk gekruld bestek en glaswerk dat aan vroegere ornamenten doet denken. De warme kussens op de grond voeren de kijker mee in oosterse sferen. Hemelse wolken en rode vredesduiven zweven door de oneindige ruimte en geven de kamer een vederlicht en uitnodigend karakter. Achter geheimzinnige doorkijkjes gaat een hemel van papierkunst schuil. Zo onderzoekt Katinka binnen haar sfeervolle vormentaal of er in de hemel ook aangeschoven kan worden voor een hemels gerecht?

De tentoonstelling is nog tot en met 10 maart 2024 te bezoeken.

Via Cultura is deze woensdag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht, direct na het Nieuws.

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Deze woensdag in Via Cultura: ondernemersfonds, Stil de Tijd en jubileum voor muziekwinkel

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentatrice Jasmijn Thomassen i...

Deze woensdag in Via Cultura: kunst en cultuur terug op de agenda

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentator Gertjan Kleinpaste in ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura met dichter Casper Markesteijn

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waar presentator Gertjan Kleinpaste in ge...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura weekeditie

In Via Cultura deze keer aandacht voor Internationale Vrouwendag en het werk van Stichting Philadelp...