Dordrecht, Netherlands

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura

Ook deze keer zit Via Cultura weer vol kunst en cultuur uit de Drechtsteden. In de aflevering die woensdagavond wordt uitgezonden gaat het over Extinction Rebellion en de glaskunst van Mariëlle Braanker.
Marjolein Vos | 20 december 2023 17:00 | Aangepast op 20 december 2023 14:25
In het programma-onderdeel ‘Zoals de waard is’ ontvangt presentator Tristan van Brummen allereerst David Klein. Hij is de woordvoerder Extinction Rebellion in de Drechtsteden. De protestgroep is in juli 2023 opgericht als lokale afdeling van Extinction Rebellion Nederland. De organisatie strijdt voor klimaatrechtvaardigheid en heeft leden in Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Eén van de speerpunten is actie tegen de productie van PFAS bij Chemours in Dordrecht. Klein legt uit dat hij blij is dat hij wat kan doen, dat hij in actie kan komen. “Ik heb steeds meer het idee dat ik onderdeel ben van de oplossing, nu ik bij Extinction Rebellion zit”, zegt hij. Met Van Brummen gaat hij in gesprek over wat je zelf kunt doen tegen klimaatverandering. Bijvoorbeeld minder snel nieuwe producten kopen en geen vlees meer eten. Maar ook op welke partij je het beste kunt stemmen.

De tweede tafelgast van deze aflevering is Mariëlle Braanker. Sinds 1997 heeft zij een eigen galerie in het centrum van Zwijndrecht. Daar is permanent haar glaskunst te zien. Regelmatig heeft ze ook andere kunstwerken in haar galerie: gastexposities van kunstenaars met verschillende disciplines uit binnen- en buitenland. Zelf maakt Braanker niet alleen werk voor particuliere, maar werkt ook in opdracht van bedrijven. Glas ziet er vaak heel sierlijk uit, maar grote objecten kunnen ook erg zwaar worden, vertelt ze. “Dat is soms wel even lastig. Maar goed dat ik wiskunde ook leuk vindt, want het is puzzelen.” Wie benieuwd is naar haar werken, kan onder het genot van een kopje koffie of thee vrijblijvend een kijkje komen nemen in Zwijndrecht.

Via Cultura is deze woensdag vanaf 18.00 uur te zien op TV Dordrecht, direct na het Nieuws.

Lees ook

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Weekeditie

In het tweede deel van de Via Cultura Weekeditie deze woensdag op TV Dordrecht aandacht voor Leefwer...

Deze woensdag in Via Cultura: ondernemersfonds, Stil de Tijd en jubileum voor muziekwinkel

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentatrice Jasmijn Thomassen i...

Deze woensdag in Via Cultura: kunst en cultuur terug op de agenda

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waarin presentator Gertjan Kleinpaste in ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura met dichter Casper Markesteijn

In Via Cultura deze keer een aflevering van de weekeditie, waar presentator Gertjan Kleinpaste in ge...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over Pasen en armoede

In Via Cultura deze keer een aflevering van Via Forza, waar een bijzonder passieconcert centraal sta...

Menselijke golf moet aandacht vestigen op vervuild water

Het was zaterdag nog veel te koud om te zwemmen en bovendien wordt dat afgeraden in de Merwelanden. ...