De Verenigde Senioren Partij, GroenLinks en ChristenUnie-SGP in Dordrecht hebben een motie ingediend om het kabinet op te roepen het museum te behouden. Daarin stellen ze dat cultuurwethouder Rik van der Linden in gesprek moet blijven gaan met het Rijk om de subsidie vanuit Den Haag toch te behouden. Als dat lukt moet volgens de motie ook de gemeente doorgaan met haar steun aan het museum.
Subsidiestromen
Het Rijk maakt nu jaarlijks zo'n 600.000 euro aan subsidie over naar het museum. Den Haag wil dat geld elders onderbrengen, er moet namelijk bezuinigd worden. Daarbovenop komt nog de geplande bezuiniging van de gemeente Dordrecht. Die maakt jaarlijks nog eens de helft van de rijkssubsidie, 300.000 euro, over naar de museumkas.
Na veel verontwaardiging is het Onderwijsmuseum door het college op de reservelijst voor bezuinigingen gezet. Daar loopt de organisatie minder risico om op het uiteindelijke bezuinigingslijstje van het Dordtse College terecht te komen, maar zonder de zes ton uit Den Haag blijft het dweilen met de kraan open. Om Den Haag te overtuigen de subsidiestroom te laten vloeien is cultuurwethouder Rik van der Linden al meermaals naar het politieke hart van Nederland getrokken.
Ministerie
Vrijdag nog sprak de wethouder vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar tot een toezegging kwam het niet: "Het Nationaal Onderwijsmuseum staat op de lijst om gekort te worden. Tegelijk is er nu nog van alles te doen in het museum en nemen wij de opvattingen van de Dordtse gemeenteraad mee om te kijken hoe we de gesprekken verder voeren."
Raadslid Robert de Heer ondertekende de motie namens de ChristenUnie-SGP. Volgens hem dient deze als steun in de rug voor de cultuurwethouder: "De motie moet laten zien dat de hele raad het museum graag wil behouden." Paul den Hartog sluit zich daar namens GroenLinks bij aan: "Het gaat om een nationaal museum, daar moeten we ons hard voor maken. Het dient hier in Dordrecht een maatschappelijk, cultureel en economisch belang. Maar ook landelijk. We dreigen een deel van onze geschiedenis en identiteit te verliezen."
Meer duidelijkheid over de bezuinigingen laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Volgens van der Linden wordt pas meer duidelijk bij de bekendmaking van de Rijksbegroting voor 2026, die in het najaar wordt geopenbaard. Tot die tijd blijft het lobbyen. Volgende week dinsdag wordt meer duidelijk over de motie, die dan door de Dordtse gemeenteraad wordt besproken.
Bekijk hieronder ook een reportage met indieners van de motie en de wethouder.