Dordrecht, Netherlands

Zijn taboes rondom tattoo's en piercings verdwenen?

Tegenwoordig zie je heel veel mensen met tattoo's en/of piercings. Deze kun je vaak wel verbergen onder je kleding om netjes voor de dag te komen, maar wanneer het zonnetje begint te schijnen en men met (gedeeltelijk) ontbloot lichaam op het strand of op een festival staat dan vallen de tattoo's en piercings opeens op.
Redactie RTV Dordrecht | 20 oktober 2022 13:00 | Aangepast op 20 oktober 2022 13:00
"Ik zie het taboe niet meer. Ik zie juist mensen uit alle rangen en standen uit de samenleving die om heel uiteenlopende redenen tatoeages of piercings nemen", aldus Stuart Hofman van Hofman Piercing & Fine Jewelry. Stephen Fisher van Tattoo Art Studio Second Skin geeft ook aan dat hij verschillende mensen over de vloer krijgt: "Huisvrouwen, advocaten, kapsters enzovoort." En hij mag het misschien niet zeggen, maar: "Iedereen wil tegenwoordig wel een tattoo en het valt bijna meer op als je er geen hebt."
Rob (werknemer van Tattoo Art Studio Second Skin) zet een 'freehand polynesian tattoo' bij een klant. Jordy Hijman
Mensen nemen soms een tattoo met een betekenis maar dat hoeft niet persé, vaak nemen mensen zo'n 'plaatje' puur omdat ze het mooi vinden. "Veel rappers, influencers en filmsterren hebben tattoo's en daardoor worden mensen ook meer beïnvloed", aldus de Dordtse tattoo artist.
Bekijk de videoreportage hieronder: let op: tekst gaat verder onder de video.
Wat vinden werkgevers van zichtbare tattoo's/piercings?
Toch merken de twee ondernemers dat mensen vaak een tattoo of piercing nemen op plekken die afgedekt kunnen worden. Op deze manier kunnen ze dan alsnog op een 'nette' manier naar hun werk. Maar hoe streng zijn bijvoorbeeld horeca ondernemers hierin? Hier hebben werknemers een zichtbaar beroep en zijn ze een visitekaartje van het restaurant.

Voor veel eetgelegenheden in Dordt is een tatoeage vaak geen probleem. Maar het verschilt wel per zaak of deze wel of niet zichtbaar mag zijn. Bijvoorbeeld bij het Bastion Hotel is het een vereiste dat ze niet zichtbaar zijn. Bij De Beren is het wel prima.

Wat betreft piercings ligt het anders. In de oren is het vaak toegestaan, maar andere plekken in het gezicht is een no-go. Al is het in sommige gevallen wel bespreekbaar, bijvoorbeeld in de wenkbrauw: "Maar het verschilt per keer."

Geschiedenis
Tot mijn verbazing is Stephen van jongs af aan al bezig met tatoeëren: "Ik begon al vanaf mijn twaalfde, toen leerde mijn vader mij het vak." Op de vraag of hij toen al mensen tatoeëerde reageert Stephen met een simpele "Jawel".
"Maar ik begon eerst op varkenshuid, want toen had je nog geen kunsthuid en ik tatoeëerde op alles wat je maar kunt bedenken: grapefruits, sinaasappels, meloenschillen eigenlijk alles waar ik de naald op kon krijgen ging ik op tatoeëren. Ik vond het toen al fantastisch om te doen."

Trends
"Piercen is waanzinnig trendgevoelig" zegt Stuart. "Wat je bijvoorbeeld zag met de Corona crisis is dat mensen het mond/neus gedeelte van hun gezicht bedekte met een mondmasker, en dus een piercing namen op een plek zoals in hun wenkbrauw."

In de tattoowereld is dat niet anders, daar zie je ook veel ontwikkelingen. "Nieuwe traditionals, oude Cap Colmans en Sailor Jerry's. Dat zijn van die oude zwaluwen en ankers, die komen ook weer helemaal terug." Maar er zijn ook nieuwe stijlen: "Geometrics, fine line werk, hoe fijner, hoe dunner, hoe strakker." Daarnaast zie je tegenwoordig ook veel minimalistische en subtiele tattoo's. "Zoveel mensen, zoveel wensen", voegt Stephen er aan toe.
Het eindresultaat van de wenkbrouwpiercing die Stuart gezet heeft. Jordy Hijman

Lees meer over:

Tattoo|piercing|

Lees ook

Dordtse tatoeëerder niet blij met verbod op blauwe en groene inkt

Tatoeëerders mogen vanaf 7 januari 2023 de oude groene en blauwe inkt niet meer in de huid prikken. ...