Dordrecht, Netherlands

Zo wil Dordrecht van sportvelden en parken het 'Stadspark XXL' maken

Sportpark Krommedijk: natuur én sport ineen Corrado Francke
Dordrecht wil in 2030 bijna 140.000 inwoners hebben, maar daar is ook een groene en gezonde stad voor nodig. Het Stadspark XXL - de exacte naam staat nog niet vast - is volgens de gemeente de oplossing. Die moet alle sportvelden en parken tussen het Wantij en de Nieuwe Dordtse Biesbosch met elkaar verbinden.
Corrado Francke | 12 oktober 2022 14:50 | Aangepast op 12 oktober 2022 14:50
"Dat is nu nog niet genoeg aaneengesloten", weet stedenbouwkundige Edwin van Son van de gemeente Dordrecht. Met die uitdaging op zak ging de gemeente aan de slag met ideeën om van alle sportcomplexen en parken één groot stadspark te maken.

Moeilijk toegankelijk
Wie de groene strook eens bekijkt, komt veel sportvelden tegen. "In het verleden waren die sportvelden heel moeilijk toegankelijk. Je moest lid zijn van een vereniging om op de velden te komen en er stonden grote hekken omheen."

Het plan is om veel van die hekken weg te halen en wandelroutes, fietspaden en sportvoorzieningen toe te voegen aan de 'groene gordel' van Dordrecht. "Zodat je altijd kan gaan sporten, ook als je geen lid bent van een vereniging", verduidelijkt Van Son.
De gemeente legt het Stadspark XXL expres over de sportlocaties heen. "Want ook sporten kan een bijdrage hebben aan het groen", vertelt wethouder Tanja de Jonge, die verantwoordelijk is voor een duurzame stad in 2030.

De nieuwe plannen moeten er ook voor zorgen dat Dordrecht minder kwetsbaar wordt voor klimaatverandering. Daarom wil de gemeente meer groen in het park dan nu het geval is. "Dan blijft de temperatuur laag en kan de bodem water vasthouden. Dat heeft ook een verkoelend effect."

Hoe gaat dat passen?
Maar al dat groen, sportvelden, fietspaden, wandelroutes, speelplekken, de N3, wegen en een spoorlijn: hoe gaat dat passen? "We willen wel heel veel", lacht De Jonge, "maar dat maakt het ook zo mooi om te kijken hoe we de verschillende functies gaan combineren."
Edwin van Son (links) legt de plannen rondom de Krommedijk uit Corrado Francke
Wensboom
De volgende stap: kijken of de bestaande ideeën voldoende draagvlaak hebben én op zoek naar nieuwe ideeën. Dordtenaren hebben hierbij ook een stem. Wie een goed idee heeft, kan in het Stadskantoor terecht bij een wensboom óf via de website van het Stadspark XXL zijn of haar wens doorgeven. "Ga het gesprek met ons aan om mee te denken hoe het park er verder uit gaat zien", roept de wethouder op.

De gemeente gaat nog op zoek naar oplossingen om de knelpunten, zoals de spoorlijn en de N3, te overbruggen. "Zijn de bestaande tunneltjes breed genoeg, moeten er meer bijkomen of zijn er andere manieren om je weg door dit gebied te vinden", vraagt Van Son zich af. "Dat is het onderwerp van nadere studie in de komende maanden."
Raadsleden hingen woensdag als eersten hun wensen in de boom Corrado Francke

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Gemeente Dordrecht stelt drie miljoen beschikbaar voor startersleningen

De gemeente Dordrecht stelt opnieuw veel geld beschikbaar voor starters die een huis willen kopen. H...

Ideaal festivalweer zorgt voor topdrukte tijdens Wantijpop 2024

Geen extreem hoge temperaturen dit jaar, maar juist ideaal festivalweer. Het Wantijpark was zaterdag...

Tiny houses op Dordtse Tussentij mogen half jaar langer blijven

De bewoners van de tiny houses op het Dordtse Tussentij kunnen opgelucht adem halen. Ze hoeven nog n...

Na regen, komt Wantijpop

De 28ste editie van Wantijlive en Wantijpop biedt voor elke muzieksmaak wat wils. Vrijdag en zaterd...

Opnieuw onderhoud aan poedelbad de Paddenstoel

Misschien is het je al opgevallen? Er staat een grote witte tent in het Wantijpark. De bodem van poe...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...