Dordrecht, Netherlands

Zo wordt de controle op blauwalg gedaan

De Merwelanden RTV Dordrecht
Gewapend met een zogenoemde steekbuis en een emmer duikt Laurens Maasland het water in. Hij test het openbare zwemwater, waaronder de zwemplas in de Merwelanden. In die zwemplas komt jaarlijks blauwalg voor en Laurens liet ons deze week zien hoe die testen nu precies in zijn werk gaan.
Dennis Koorevaar | 12 juli 2023 15:23 | Aangepast op 12 juli 2023 15:23
"Met de steekbuis pakken we uit de bovenste laag van het water een aantal happen. Dat stoppen we dan vervolgens in de emmer", vertelt Laurens. Hij werkt bij AQUON, een bedrijf dat dit soort testen doet. "Dan ga ik terug naar de bus en zorg ik dat het goed opgeborgen wordt." Voordat het Laurens het water in gaat, kijkt hij eerst naar het water. Als er een blauwgroene drijflaag te zien is, dan zit er blauwalg in het water. "Dat kun je met het blote oog zien." Zit die laag er niet, is dat geen garantie dat er geen blauwalg in het water zit.

Terug bij de bus stopt Laurens een beetje water in het daarvoor bestemde potje. Die gaat naar het lab en de resultaten komen uiteindelijk terecht bij de Omgevingsdienst Midden Holland. "De uitslagen komen bij ons," vertelt Dirk Slingerland, van de omgevingsdienst. "En aan de hand van die uitslagen gaan wij ter plaatse de gebruikers informeren." Als er bijvoorbeeld een negatief zwemadvies gegeven wordt, wordt dat doorgegeven via de borden die langs de zwemplas staan en via zwemwater.nl.
Laurens Maasland aan het werk RTV Dordrecht
"Het liefst zien we dat mensen op officiele zwemwaterlocaties komen recreeren. Juist omdat wij dan allerlei maatregelen in uitvoer hebben gebracht die de veiligheid moeten waarborgen." De waterkwaliteit valt daar onder, maar ook de drijflijn die aanwezig is en fysieke veiligheid.

Naast blauwalg zijn er nog een aantal dingen die het zwemwater kunnen beinvloeden. "Zwemwater is per definitie al geen drinkwater, dus je moet het al niet binnenkrijgen. Ook zwemmersjeuk is een natuurlijke omstandigheid waar je last van kunt krijgen. Dus als wij nodig vinden om daar voor te waarschuwen dan gaan we dat ook doen."

Laurens, of een van zijn collega's controleren om de week het water. In de andere week komt de omgevingsdienst. "Als er aanleiding voor is, of we krijgen klachten dan gaan we dezelfde dag nog ter plaatse."

Zien hoe de controle in zijn werk gaat? Kijk hier naar onze reportage:

Lees meer over:

De Merwelanden|blauwalg|

Meest gelezen

Lees ook

Eerste reactie moestuineigenaren: ‘Dit is een goede stap’

Mensen met volkstuintjes rond Chemours reageren overwegend positief op de schoonmaakproef van het ch...

Dramatische zomer door zwemverbod Merwelanden vanwege PFAS: 'Hulp is er niet'

Zwemmers stonden vroeger in de rij voor een frietje bij het luik van Restaurant de Merwelanden. Nu b...

Kunnen we nog zwemmen in De Merwelanden? 'Nodig dat we ernaar gaan kijken'

Het is in Dordrecht de meest gestelde vraag na de nieuwe onthulling van Zembla over Chemours: kunnen...

Twee Dordtse zorgorganisaties slaan handen ineen

PZC Dordrecht en De Merwelanden gaan samenwerken. Volgens de zorgorganisaties gebeurt dit “om onders...

Zwemmen bij de Merwelanden, het kan weer!

Een frisse duik nemen in de zwemplas van de Merwelanden, dat kan vanaf nu weer! Het negatief zwemadv...