Dordrecht, Netherlands

Zo ziet de nieuwe plek van de exotische dieren van 'Ranger Rob' eruit

De serval van Rob van der Graaf leefde in een klein kamertje in een flat © Rob van der Graaf
Het leven lacht 'Ranger Rob' uit Dordrecht weer tegemoet. Voor zijn exotische dieren heeft hij een mooie nieuwe plek gevonden. Daar vangt hij dieren die op straat zijn gezet of geen goed thuis meer hebben. Rob heeft een moeilijke tijd achter de rug, waarbij hij zijn beestenboel liet wonen in het huis van zijn 77-jarige moeder.
Rijnmond | 11 oktober 2023 08:00 | Aangepast op 10 oktober 2023 16:36
“Ze waren gedumpt in Groningen. Een van hen is beschoten met een luchtbuks", zegt Rob van der Graaf tegen onze mediapartner Rijnmond. Met trots laat hij het nieuwe verblijf van de zilvervossen zien. Een van de vosjes ligt lekker te slapen op het gras, de andere twee zitten verstopt in hun holletje. "Ze renden letterlijk bij mensen door de achtertuin en sprongen in het rond", zegt Rob. Totdat iemand ze onder vuur nam.
Nadat de zilvervossen waren gevangen door medewerkers van de dierenambulance werd ‘Ranger Rob' gebeld. De Dordtenaar schoot te hulp, reed naar Groningen en geeft de dieren nu een tweede leven. “Het verhaal greep me heel erg aan”, zegt hij. “Ik heb alles op alles gezet om hier een mooi onderkomen te maken. Volgens mij zitten ze hier nu hartstikke lekker.”
Ieder dier in het nieuwe verblijf van Rob heeft wel een verhaal. Neem Mowgli de serval. “Die mensen woonden op een kleine flat, met de serval in een piepkleine kamer. Dat was gewoon zielig. Dierenmishandeling eigenlijk. Mowgli was een impulsaankoop, zoals zovelen.” De gevlekte reuzenkat verorbert ondertussen een dood kuikentje. “Nee", zegt Rob, "een serval eet geen brokken of blikvoer. Dan komt hij mineralen en vitamines tekort. Hij gaat ook niet honderd procent naar de kattenbak."

"Veel mensen denken daar van tevoren niet goed over na. Ik vind het eigenlijk te krankzinnig voor woorden dat je zo'n soort dier in een woning mag houden.” Rob is niet de enige met die mening en daarom komt er volgend jaar een strengere wet op het houden van exotische dieren. Hij verwacht de komende maanden een toestroom aan exotische dieren die een nieuw thuis nodig hebben. Van zulke plekken zijn er nu al te weinig.

Vanaf 1 juli 2024 zijn in Nederland nog maar dertig zoogdiersoorten toegestaan als huisdier. Je moet dan denken aan honden, katten en paarden bijvoorbeeld, maar ook kamelen, lama's en waterbuffels mogen nog. Voor bijvoorbeeld de serval, het stokstaartje en de Russische dwerghamster houdt het op. Dieren die voor 1 juli al in huis waren, mogen blijven tot het dier sterft. Dieren mogen niet worden losgelaten in de natuur.
Rob is al een leven lang weg van exotische dieren. Hij wil slangen, spinnen en zelfs schorpioenen in nood redden en wordt regelmatig gebeld als er een exoot zonder onderkomen zit of in slechte omstandigheden leeft. Toch is zijn pad niet makkelijk. Toen vorig jaar de huur van zijn onderkomen werd opgezegd, belandden zijn dieren tijdelijk in het rijtjeshuis van zijn moeder in Dordrecht. Dat was een dieptepunt en absoluut niet wat hij wilde, maar hij zag op dat moment geen andere uitweg.

Na berichtgeving op deze site kreeg 'Ranger Rob' hulp aangeboden. Een dierenvriend uit Zevenbergen, op een dik kwartier rijden van Dordrecht, bood haar immense achtertuin aan. Ze geloofde in zijn missie. Rob heeft vertrekken gebouwd waar de dieren veel beter zitten dan bij mevrouw Van der Graaf, hoe goed en liefdevol haar zorgen ook waren. Een rijtjeshuis is nu eenmaal geen plek voor een rode rattenslang, een sissende kakkerlak uit Madagaskar en vooral niet voor een serval. Ook al was het maar voor een paar weken.

“Ik ben blij dat ik hier de kans heb gekregen om mooie onderkomens te kunnen creëren voor dit soort dieren. Ja, dit is wel anders dan in het huis van mijn moeder.” Hij kan er nu zelf ook wel een beetje om lachen. Een safaripark in de woonkamer is natuurlijk eigenlijk iets uit een slechte film. “M’n moeder was een noodsituatie. Nu alles bij elkaar pakken en weer door. Ik vind het hier een geweldige plek. Prachtig. En lekker in het groen.”

Volgens Rob zit het in het Brabantse Zevenbergen wel goed met het dierenwelzijn. “Kijk naar de stokstaartjes. Die zitten ‘s ochtends lekker op hun boomstam in de zon. Ze doen graag aan zonnebaden. Ik hoop voor ze dat er nog wat mooie dagen aan komen.”
Oud ijzer
Toch zijn niet alle zorgen verdwenen. Er loopt nog een rechtszaak over een aantal dieren die de afgelopen tijd in beslag genomen zijn. Verder is Rob is veel geld kwijt aan de dierenarts en aan voer. 's Avonds zoekt hij regelmatig naar oud ijzer wat hij kan gebruiken. Rob kan de boel maar net draaiende houden en is blij dat hij soms een donatie krijgt. Hij hoopt dat mensen hem willen helpen met een gift. Daarom heeft hij een speciale crowdfunding opgezet.

Het blijft onzeker, zegt Rob. Maar de schrijnende situaties waarover hij gebeld wordt, houden hem op de been. Zo vertelt hij over een serval die een prachtig leven had bij een goede baas. "Die man ging wel eens wandelen met zijn dier aan de lijn. Toen kreeg hij tijdens het uitlaten een hartaanval en overleed. De serval was echt zijn dier. In huis bij alleen de vrouw en zijn baby ging het vervolgens niet meer. De serval heeft de baby zelfs aangevallen. Het blijven wilde dieren. Uiteindelijk belandde het dier bij mij.”

“Maar een dier opvangen lukt niet altijd”, zegt Rob. In een paar maanden tijd zijn me al vijf servalkatten aangeboden, maar daar heeft hij nu te weinig ruimte voor. Daarom hoopt Rob dat ook Zevenberen tijdelijk is en dat er uiteindelijk een nog grotere plek met meer financiële stabiliteit volgt.

Jack de papegaai
En zijn moeder? Mist zij haar tijdelijke kostgangers? “Ja, oma vindt het fijn om toch nog wat gezelschap te hebben", zegt Rob. "Die krijgt ze nu van Jack de papegaai. Die zit daar nog lekker op zijn boom. Jack blijft haar vriend. Maar nee, geen dieren meer die steken of bijten. Alleen maar vriendelijke dieren.”

Stichting Aap, die in Nederland de meeste exotische dieren opvangt, heeft een bezoek gebracht aan het nieuwe onderkomen van Rob van der Graaf. Ten tijde van de opvang bij Robs moeder was de stichting zeer kritisch. Die situatie is nu veranderd, zegt woordvoerder Peter de Haan. "Het bezoek was positief. We zijn blij met de plek en dit is echt een stap vooruit. Zeker als de komende maanden professionele fokkers van hun dieren af willen, zijn opvangplekken zoals bij Rob zeer welkom. Hij is duidelijk op de goede weg."

Lees meer over:

Ranger Rob|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...

Het huis van de 76-jarige Helena is veranderd in een beestenbende

Vanaf de straat is het goed te zien: achter het raam van de zolderkamer roetsjt een woestijnvos van ...

Rob denkt dat deze stoelen een fortuin waard zijn, maar hij kan ze niet verkopen

Zes deftige houten stoelen uit de tijd van Napoleon. ‘Ranger Rob’ heeft niet alleen slangen, poolvos...