Dordrecht, Netherlands

Nog steeds geen oplossing voor ontsluiting Wilgenwende

De enige ontsluitingsweg van de wijk Wilgenwende Corrado Francke
De VVD en CU-SGP hebben vragen gesteld aan het college over de situatie in de Dordtse wijk Wilgenwende. Vorige week was er nog een brand in de bovenleiding van het nabijgelegen spoor, wat een behoorlijk file veroorzaakte. Veel bewoners konden de wijk niet in of uit omdat er na ruim vijf jaar nog steeds maar één ontsluitingsweg is.
Ylva Verbeek | 7 maart 2024 14:30 | Aangepast op 7 maart 2024 14:25
Het is niet de eerste keer dat er vragen worden gesteld aan de gemeente. Omdat de toegangsweg wordt gedeeld met de toerit naar de N3, staat het verkeer vaak vast. Dit zorgt voor ergernis, maar ook voor gevaarlijke situaties. "Je moet dit als gemeente wel serieus nemen, een tweede ontsluitingsweg is eigenlijk een must”, zegt Leen Struijk van de ChristenUnie-SGP.

Nieuw is het probleem niet. Rob Martens, bewoner van Wilgenwende, startte vijf jaar geleden een petitie om de situatie te verbeteren. Hier is geen gehoor aan gegeven. "Op ons verzoek is wel gemeten of de aanrijroutes binnen de norm van twaalf minuten vallen (wat volgens de gemeente wel het geval is). Dat klopt niet, ik heb het zelf geprobeerd. Dat baart ons grote zorgen."

Niet iedereen uit de buurt maakt zich er druk om. "Ik snap de commotie rondom het hebben van een toegangsweg helemaal niet¨, zegt een buurman van Martens. Hij woont sinds zeven jaar in Wilgenwende. "Bij calamiteiten, als heel de weg afgesloten zou worden, kunnen we altijd nog de auto neerzetten bij voetbalvereniging Wieldrecht. Vanuit daar kun je zo de wijk inlopen."

Wethouder Van der Linden sluit zich hierbij aan. Hij laat weten dat er vijftien jaar geleden bewust is gekozen voor deze opzet van de wijk. "Gedurende een incident is er uiteraard een verminderde bereikbaarheid. Er zijn diverse ontsluitingsmogelijkheden via de calamiteitenroutes. Het is wel goed om de bekendheid hiervan te vergroten."

"Het gaat om het gebrek aan een gevoel van veiligheid in de wijk", merkt Jacques Katif van Beter voor Dordt op. Hij vraagt zich af wat de gemeente gaat doen om de bewoners gerust te stellen. De wethouder zegt meerdere bewoners te hebben gesproken naar aanleiding van de calamiteiten. "We gaan altijd na of er reden is tot extra nazorg, daar hebben we afgelopen week geen indicatie over gekregen."

Voorlopig ziet de wethouder dus geen reden om een tweede ontsluitingsweg aan te leggen, maar stelt de VVD, CU-SGP en Beter voor Dordt voor om op een later moment over het onderwerp verder te vergaderen.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Schipperskind, tegelzetter en spuitgast: de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht

Hij groeide op als schipperskind in havendorpje Rozenburg, werd tegelzetter en ging daarna bij de br...

VVD pleit voor gebruikersruimte bij Leger des Heils Kromhout/Kasperspad

Er gaat gesproken worden over een gebruikersruimte voor hardnekkig verslaafden in het pand van het L...

Burgemeester Kolff: "We hebben raddraaiers tijdens de jaarwisseling op de korrel"

De Dordtse VVD heeft burgemeester Kolff gevraagd keihard op te treden tegen mensen die tijdens de ja...

Herten Park Merwestein gered: hertenkampen mogen blijven bestaan

Minister Adema heeft herten van de lijst huis- en hobbydieren gehaald. En dat betekent dat de Dordts...

Bewoners Tromptuinen ervaren overlast SSF, VVD wil alcoholverbod

Buurtbewoners van de Tromptuinen in Wielwijk klagen over overlast van een groepje bewoners uit de na...