Dordrecht, Netherlands

Noodkreet van de Dordtse voedselbank

RTV Dordrecht meldde gisteren dat de raadfracties D66, GroenLinks, PvdA en SP de voedselbank willen helpen, omdat deze financiële problemen heeft. Burgemeester en wethouders willen wel hulp bieden, maar geen subsidie geven. Marian Pater van de Dordtse voedselbank legt de nood van de hulp uit.
Petra Scheurwater | 30 mei 2018 14:45 | Aangepast op 30 mei 2018 14:45
Ongeveer 150 vrijwilligers, verdeeld over zes uitgiftepunten, voorzien 350 gezinnen uit Dordrecht van een voedselpakket. Zo wordt de zorg van hun cliënten verminderd, krijgen zij de ruimte om met positieve dingen bezig te zijn en wordt er minder voedsel verspild.


Thuisbasis

De Dordtse voedselbank is gevestigd in de kantoorruimte van De Hoop. Het eten wordt daar opgeslagen, de administratie wordt gedaan en de voedselpakketten worden daar samengesteld.


,,Toen we een aantal jaar geleden een plek zochten om ons te vestigen, zijn we uiteindelijk bij de Hoop belandt, omdat zij een grote hal en kantoorruimte ter beschikking stelde met een korting (opgebracht door de vrienden van de Hoop) van 20.000 euro. Tweede onderdeel van de afspraak was dat cliënten van de Hoop werkervaring zouden opdoen onder begeleiding van de Hoop. Op die manier konden we de exploitatie rond krijgen en viel de winst aan twee kanten. We zijn prima gehuisvest, hebben de hal ingericht met een grote koel en vriescel en kunnen prima uit de voeten.”

Hulp

Jaarlijks wordt de voedselbank geholpen door ondernemers, serviceclubs, fondsen en inwoners van de stad. Het geld dat hierbij wordt opgehaald, wordt gebruikt om de bus te laten rijden en de hal te kunnen betalen.

De bijdrage van De Hoop bouwt af, waardoor er problemen ontstaan. ,,We zijn veel tijd kwijt aan het bij elkaar scharrelen van middelen voor de hal. Dat noopt ons onze locatie te heroverwegen en dat is zonde. En we zitten natuurlijk niet stil. We zijn onze sponsoren dankbaar voor alles wat ze voor ons betekenen en geven mensen de gelegenheid ‘Vriend van de Voedselbank Dordrecht’ te worden. Voor 200 euro per jaar helpt een vriend ons de kosten te dekken voor het verschaffen van een voedselpakket aan een gezin.”


Oplossing

Op dit moment ziet de voedselbank nog geen structurele oplossing. ,,Er is niet zoveel maatschappelijk vastgoed beschikbaar en het liefst blijven we waar we zijn, ook gezien de investeringen die we gedaan hebben om de hal in te richten met een vriezer en koelcel. Dus de oplossing zit hem in geld. De Hoop moet minder vragen of iemand moet ons gaan helpen het gat te dichten. Dit is niet lang vol te houden.”


Blij

,,We zijn blij dat de politiek actie van het college verlangt en staan zeker open om mee te denken over een oplossing. Tegelijk is de samenleving onze cliënten zo welgezind, dat zich vast een oplossing aandient. We doen er alles aan om aandacht te krijgen en tot een oplossing te komen.”

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Druk Pinksterweekend voor de politie: man met vuurwapen rent ervandoor, kledingdieven in de kraag gevat

Waar vele Dordtenaren genoten van Pinksterweekend, waren het voor de politie drukke dagen. Vrijdagav...

Techniek is hipper dan je denkt; festival voor de toekomst

De media staan er vol mee: berichten over technische bedrijven die zich zorgen maken om de aanwas va...

FC Dordrecht versterkt zich met ADO-middenvelder Benjamin Reemst

Benjamin Reemst is de nieuwste aanwinst van FC Dordrecht. De 22-jarige middenvelder komt over van AD...

Pride & Sport centraal tijdens thema-avond in The Movies

Sport zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen, toch blijkt dat niet altijd het geval te zijn volg...

'Wie zichzelf is, presteert beter', maar bij sportverenigingen kan dat een hele opgave zijn

Dordrecht Pride organiseerde donderdagavond een thema-avond over 'jezelf zijn in de sport'. Uitgenod...

FC Dordrecht ziet assistent-trainer Ben Kinds naar PSV onder 17 vertrekken

FC Dordrecht-assistent Ben Kinds verlaat de Krommedijk voor een avontuur in Eindhoven, waar hij kome...