Ongeveer 150 vrijwilligers, verdeeld over zes uitgiftepunten, voorzien 350 gezinnen uit Dordrecht van een voedselpakket. Zo wordt de zorg van hun cliënten verminderd, krijgen zij de ruimte om met positieve dingen bezig te zijn en wordt er minder voedsel verspild.
Thuisbasis
De Dordtse voedselbank is gevestigd in de kantoorruimte van De Hoop. Het eten wordt daar opgeslagen, de administratie wordt gedaan en de voedselpakketten worden daar samengesteld.
,,Toen we een aantal jaar geleden een plek zochten om ons te vestigen, zijn we uiteindelijk bij de Hoop belandt, omdat zij een grote hal en kantoorruimte ter beschikking stelde met een korting (opgebracht door de vrienden van de Hoop) van 20.000 euro. Tweede onderdeel van de afspraak was dat cliënten van de Hoop werkervaring zouden opdoen onder begeleiding van de Hoop. Op die manier konden we de exploitatie rond krijgen en viel de winst aan twee kanten. We zijn prima gehuisvest, hebben de hal ingericht met een grote koel en vriescel en kunnen prima uit de voeten.”
Hulp
Jaarlijks wordt de voedselbank geholpen door ondernemers, serviceclubs, fondsen en inwoners van de stad. Het geld dat hierbij wordt opgehaald, wordt gebruikt om de bus te laten rijden en de hal te kunnen betalen.
De bijdrage van De Hoop bouwt af, waardoor er problemen ontstaan. ,,We zijn veel tijd kwijt aan het bij elkaar scharrelen van middelen voor de hal. Dat noopt ons onze locatie te heroverwegen en dat is zonde. En we zitten natuurlijk niet stil. We zijn onze sponsoren dankbaar voor alles wat ze voor ons betekenen en geven mensen de gelegenheid ‘Vriend van de Voedselbank Dordrecht’ te worden. Voor 200 euro per jaar helpt een vriend ons de kosten te dekken voor het verschaffen van een voedselpakket aan een gezin.”
Oplossing
Op dit moment ziet de voedselbank nog geen structurele oplossing. ,,Er is niet zoveel maatschappelijk vastgoed beschikbaar en het liefst blijven we waar we zijn, ook gezien de investeringen die we gedaan hebben om de hal in te richten met een vriezer en koelcel. Dus de oplossing zit hem in geld. De Hoop moet minder vragen of iemand moet ons gaan helpen het gat te dichten. Dit is niet lang vol te houden.”
Blij
,,We zijn blij dat de politiek actie van het college verlangt en staan zeker open om mee te denken over een oplossing. Tegelijk is de samenleving onze cliënten zo welgezind, dat zich vast een oplossing aandient. We doen er alles aan om aandacht te krijgen en tot een oplossing te komen.”